TRANSFRÅGAN En transvestit får inte delta på en utbildning som Kvinnliga beredskapsförbundet i Finland anordnar. Förbundet uppger att han saknar kvinnlig personbeteckning som orsak bakom nekandet.

I Finland klubbade man i februari igenom en ny ”translag”, det vill säga en lag som gör det möjligt att ändra sitt juridiska kön utan att sterilisera sig eller genomgå några som helst medicinska åtgärder. Samma dag då lagen trädde i kraft ”bytte” Petra Lönnberg sitt juridiska kön till det kvinnliga.

Eftersom det är en betänketid på 30 dagar har han ännu inte fått sin ”kvinnliga” personbeteckning vilket enligt honom själv sätter ”käppar i hjulet” då han försöker delta på aktiviteter för kvinnor. Efter de 30 dagarna måste man även bekräfta sin ansökan för myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, vilket enligt Svenska Yle betyder att processen ytterligare förlängs.

Blir nekad beredskapsutbildning

Lönnberg hade planerat att delta på en beredskapsövning som ordnades för kvinnor i Säkylä och hans anmälan till kursen blev till en början godkänd. Det var först när han ringde Kvinnornas beredskapsförbund för att informera dem om att han är en man som låtsas vara kvinna som han blev nekad att delta.

— Det känns som om kvinnor diskriminerar andra kvinnor, säger han.

Vidare menar Lönnberg också att han ska ha rätt att umgås med ”andra kvinnor” och att samverka med dessa:

— Sist och slutligen handlar det om inkludering och jag kan inte gömma mig när jag korrigerar mitt kön. Att få samverka med andra kvinnor är väldigt betydelsefullt och därför hade jag väldigt gärna deltagit i beredskapskursen, beklagar han sig.

Avsaknaden av en kvinnlig personbeteckning uppges som orsak till att man avbokade hans medverkan:

— Våra utbildningar är riktade till kvinnor och kravet är att man har en kvinnlig personbeteckning, säger Pia Lindell som är generalsekreterare vid Kvinnornas beredskapsförbund.

Vill hinna installera transduschar

Den nya translagen leder enligt Yle till att föreningar som traditionellt riktat sig till enbart män eller kvinnor får tänka om. Lindell säger även att Kvinnornas beredskapsförbund ”har inlett diskussioner om de måste förändra eller uppdatera kriterierna för kursdeltagare” i och med den nya lagen.

— Vi motsätter oss inte att transkvinnor deltar i våra utbildningar, men det innebär utmaningar. Kurserna arrangeras till exempel i kasernmiljö och vi kan inte tillhandahålla hur många duschutrymmen som helst, förklarar Lindell.

Yle ställer sedan frågan om beredskapsförbundet kan garantera att ”transpersoner” är välkomna och kan känna sig trygga på deras utbildningar.

— Jag tror inte att någon inom förbundet motsätter sig att transkvinnor deltar, men vi kan naturligtvis inte garantera att transkvinnorna känner sig trygga och bekväma. Det gäller i och för sig alla kursdeltagare för en kasernmiljö är annorlunda och obekant för många, men vi vill såklart att alla ska känna sig trygga, svarade Lindell.

Avslutningsvis säger transvestiten att han har siktet inställt på en utbildning som ordnas i september men att han först måste ”krossa några glastak på vägen” samt att duschfrågan inte är särskilt svårlöst eftersom ”vi [transor] inte är naturister som springer omkring i skogarna”.