USA I protest mot lagförslag om att begränsa könsbytarindustrin i Oklahoma stormade en grupp så kallade transaktivister delstatens kapitolium. Det har dock inte beskrivits som ett ”hot mot demokratin”.

Under måndagen ska uppretade transpersoner med sympatisörer ha stormat den amerikanska delstaten Oklahomas kapitolium. Detta i protest mot en rad republikanska lagförslag som ska begränsa möjligheterna till könsbyte.

Det ska ha rört sig om drygt 150 personer, enligt New York Post, som hade skyltar och banderoller och skrek ”trans lives matter!”.

En av de nya lagförslagen förbjuder vårdpersonal att skicka någon under 26 år på remiss till ”könsbekräftande vård”. En annan förbjuder könsbytaroperationer på personer under 18 år. Sedan tidigare har Oklahoma förbjudit att män som ”identifierar” sig som kvinnor tävlar i damidrott inom skolsystemet.

Oklahomas guvernör Kevin Stitt höll under måndagen ett tal till delstaten där han uppmanade alla delstater att förbjuda könsbytaroperationer och andra transbehandlingar på barn.

Till Oklahoma Daily säger en av demonstranterna att det vore ”skadligt” att förvägra barn könsbytarbehandlingar.

— Politikerna fruktar transgemenskapen som om transpersoner är ute efter deras barn. Men i verkligheten vill transpersoner bara leva sina liv i fred, säger demonstranten till tidningen.

Demonstranterna menade också att alla begränsningar av transvård är ett hot mot deras ”mentala hälsa”.

— Att förbjuda hormonersättningsterapi och annan transvård är ett aktivt folkmord, säger transpersonen Benjamin Patterson till Oklahoma Daily.

Trots att demonstranterna stormade delstatens kapitolium på samma sätt som Donald Trumps anhängare gjorde i Washington i januari 2021 har varken media eller politiker fördömt incidenten som ”terrorism” eller ett ”hot mot demokratin”.