FINLAND Nyligen hölls EM i konståkning i Esbo under parollen ”kom som du är”. En äldre transvestit skulle stå för öppningsceremonin men efter mindre än en halv minut låg han på isen utan att kunna ta sig upp för egen maskin.

Den 59 år gamla transvestiten som kallar sig själv Minna-Maaria Antikainen skulle i lördags uppträda på öppningsceremonin då konståknings-EM startade i Esbo. Antikainen är en företagare och bonde från den finska landsbygden som definierar sig själv som en ”könsneutral kvinna”

öppningsshowen som bekskrevs som ”den underbara öppningsshowen som hyllar mångfald och jämlikhet” blev det enligt många inget särskilt lyckat framträdande för den ålderstigna transan.

Platt fall

Efter att ha kommit ut på isen och lyckats stå på skridskorna i drygt 20 sekunder ramlade han, för att sedermera inte komma upp igen utan hjälp. Efter en tids kämpande med att komma på fötter åkte en kvinna som också deltog i öppningsceremonin fram till transan för att ge honom den finska flaggan och hjälpa honom upp på fötterna.

Daily Stormer publicerade också en artikel där de skrev att ”det finns bokstavligt talat småbarn som kan göra det bättre”. Som belägg för sitt uttalande visas ett klipp på en fyra år gammal flicka som faktiskt hålls på skridskorna under hela det nästan två minuter långa klippet.

Började med konståkning som 50-åring

Enligt Iltalehti började Antikainen med konståkning för nio år sedan och samtidigt uppfyllde han sin barndomsdröm

— Som en upplevelse var det oerhört spännande, minnesvärt och en påminnelse om hur delikat en skridskosport är i slutänden. Det mycket fruktade fallet kom. Det ändrar inte på att det var kul på isen, kommenterade Antikainen enligt Iltalehti.

Iltalehti skriver att kritiken mot skridskoåkningen går i ”hånfulla eller transfobiska toner”. Då Aleksi Valavuori på sin Twitch-kanal ifrågasatte hans skridskoåkning ursäktade transan sitt framträdande med att han glömde att andas och fick syrebrist.

— Till en början gick det riktigt bra. Men när kroppen fick slut på syre sviktade benen. Jag insåg det först när jag såg skridskoåkningen på kvällen. Jag ramlade inte på taggarna, jag ramlade för att mina ben gav upp. Därför kunde jag inte resa mig själv heller, sa Antikainen om fallet.

Valavuori misstänkte att Antikainen var den enda skridskoåkaren hittills som ramlat på isen på grund av syrebrist.