TRANSIDROTT Transan Thomas, van att utklassa alla kvinnor han möter i bassängerna, chockas när han på 100 yard frisim möter sin överkvinna. Han tappar allt och slutar på femte plats.

Nordfront har tidigare skrivit om hur den transsexuelle och biologiskt manlige simmaren Lia Thomas från Pennsylvania tävlar mot biologiska kvinnor och krossar allt motstånd i bassängerna.

Nu tycks simmaren, en man som presenterar sig som en kvinna, dock ha mött sin överkvinna i form Iszac Henig, en kvinna som försöker bli man.

Thomas förlorade nämligen nyligen, efter en flerårig lång rad av fullkomligt överlägsna segrar, ett 100-yardslopp i frisim för damer mot Henig.

I tävlingen, som hölls på Thomas hemmaplan i Philadelphia, möttes lagen Upenn, Yale och Dartmouth.

Medan Thomas lätt vann 200- och 500 yard frisim, så fick han se sig slagen i 100-yardsloppet.

Vid insikten att han inte skulle kunna vinna loppet tycks Thomas ha tappat all inspiration, och hamnade till slut på femte plats.

Daily Mail (DM) skriver:

”Förbluffade föräldrar vid simtävlingen, hållen vid Upenns bassäng i Philadelphia, gapade när Yalesimmaren Iszac Henig lätt slog sina konkurrenter i damernas 100 yard frisim med tiden 49.57. Thomas slutade på femte plats med tiden 52.84.”

Har anpassat sin hormonbehandling

Henig har visserligen fått sina bröst bortopererade, men hon uppges ha anpassat sin hormonbehandling för att fördröja ett förbud mot tävlan inom damidrott.

Thomas, som ju är en man biologiskt, tycks dock inte behöva oroa sig för något sådant förbud.

I juni skrev Henig i New York Times:

”Jag värdesätter mitt bidrag till laget och inser att min manlighet inte hänger på huruvida det är mer eller mindre testosteron som strömmar i mina vener.”

Hon tillade:

”Det är åtminstone det jag försöker komma ihåg, när jag sätter på mig den kvinnliga simdräkten inför tävling och påminns om ett jag, som jag inte längre känner mig bunden till.”

En Upenn-förälder beskriver för DM sin reaktion på Henigs seger över Thomas:

”Jag var inte beredd på detta. Allt är kaos. Kan inte få in detta i min skalle. NCAA måste göra något åt detta. De måste tillföra vetenskap till beslut och diskussion.”

Lia Thomas, som tidigare under namnet Will Thomas tävlade för Upenns herrlag i tre säsonger, blev förra året en kontroversiell idrottare, när han dominerade tävlingen Akron Zippy Invitational, och slog såväl universitets- som bassängrekord, när han vann 1650-yardsloppet med otroliga 38 sekunder före tvåan.

En del simmare har upprörts av vad man kallar Thomas attityd när han beskriver sin överlägsenhet.

Det var så lätt, jag gled fram – åtminstone är jag fortfarande nummer ett i landet” uppger en kvinnlig mottävlare sig ha hört honom yttra.

Protester

Föräldrar och åtskilliga idrottare har protesterat mot Thomas tävlande inom damidrott och anfört att han har en orättvis fördel.

De kräver att NCAA (National Collgiate Athletic Association) sätter ett stopp för detta.

Förra månaden förklarade en högt uppsatt tjänsteman inom förbundet att han säger upp sig i protest mot att män tävlar inom damidrott.

Trots dylika protester har både Ivy League (det gemensamma namnet på åtta privata universitet i nordöstra USA) och NCAA uttryckt sitt fortsatt obetingade stöd för Lia Thomas tävlande mot kvinnor.

Nu kan man även anföra att transan Thomas, i motsats till vad vissa påstår, minsann inte alltid vinner mot kvinnor.