IDROTT Under söndagen tog Internationella simförbundet fram en ny ”könsinkluderande policy”. Enligt den får så kallade transkvinnor bara delta i simtävlingar för kvinnor ifall de könsstympats före tolv års ålder.

Internationella simförbundet (FINA) har under måndagen presenterat sin nya ”Könsinkluderande policy”, som dess styrelse tog fram under söndagen.

Enligt den får inte biologiska män som påstår sig vara kvinnor längre tävla i damsimning. Enda undantaget är ifall de gjort så kallat könsbyte innan tolv års ålder, rapporterar New York Post.

— Detta betyder inte att vi uppmanar folk att förvandlas som tolvåringar. Det handlar om vad forskarna säger, att om du förvandlas efter pubertetens början så har du ett [fysiskt] övertag, vilket är orättvist, förklarade James Pearce, talesperson för Internationella simförbundets ordförande Husain Al-Musallam, till AP.

— De [simförbundet] säger inte att alla borde förvandlas vid 11-årsåldern, det vore löjligt. Du kan inte ens genomgå könsbyte i den åldern i de flesta länder och förhoppningsvis skulle ingen uppmanas att göra så. I grund och botten säger de att det inte är möjligt för människor som genomgått könsbyte att tävla utan att ha en fördel, fortsatte han.

FINA föreslår nu en ”öppen kategori” som komplement, där alla kan vara med och tävla oavsett kön. Man har dock ännu inte arbetat fram detaljer för hur det skulle fungera i praktiken.

Det nya beslutet sätter stopp för den amerikanska ”transkvinnan” Lia Thomas planer på att bli olympisk simmare på damsidan efter att han med få undantag krossat allt motstånd under collage- och universitetstävlingar i simning för damer.

Thomas förskräckta lagkamrater slipper därför förhoppningsvis även hans närvaro i omklädningsrummen, där han enligt lagkamraternas uppgifter ”karaktäristiskt paraderande” runt med sina manliga genitalier .