LUDVIKA. Våldtäktsmännen hade hög ställning inom ABB och var en del av ett mångmiljonkontrakt. Offer, förövare och vittnen har alla koppling till ABB.

ABB i Ludvika. Foto: Nordfront.se

Två invandrare med hög ställning inom ABB har dömts för våldtäkt till 2,5 respektive 3 års fängelse för att ha våldtagit en kvinna i maj 2019. Även om offret är omgärdat av sekretess i domen är det tydligt att hon har koppling till företaget och att hon kanske också är anställd. Händelsen har tystats ner av ABB och lokalmedia.

Enam Khan, en av två våldtäktsmän på ABB

Det rör sig om indiern Vijay Arumugam och bangladeshern Enam Khan som båda är anställda inom ABB där Vijay arbetar inom IT-programmering och Enam i ett projekt som kallas för Sylmar Filters replacement Project.

Projektet går ut på att modernisera och digitalisera en omriktarstation i Sylmar i Kalifornien. Kontraktet är värt mer än 100 miljoner dollar och betalas av det amerikanska vatten- och elbolaget Los Angeles Department of Water and Power (LADWP).

Vijay Arumugam är sedan i november dömd för våldtäkten som ägde rum natten mellan 17 och 18 maj förra året. Enam Khan flydde landet efter polisanmälan och har varit anhållen i sin frånvaro sedan i juni. Efter detta återvände han till landet men häktades den i december och dömdes i dagarna. Han har varit den mest drivande av de två och döms till 3 års fängelse. Falu tingsrätt har emellertid inte gått med på åklagarens yrkande om utvisning.

Offret och Enam Khan har ett förflutet sedan tidigare och de träffades först på en after work för några år. Inom en tidsperiod av 1,5 år var hon separerad från sin man (som hon idag är tillsammans med igen) och då höll hon och Enam på att skicka nakenbilder till varandra. Kvinnan ville dock inte ha sex eftersom Enam har partner.

Under den aktuella kvällen hade hon och SMS-kontakt och det var Khan som föreslog att hon skulle komma till festen, vilket hon gjorde efter viss tveksamhet. Kvinnan höll på att få ihop det igen med hennes man och ville inte att han, som var Enams arbetskollega, skulle få reda på att hon festade med andra män. Trots detta beslöt hon sig för att åka till festen.

Festen ägde rum vid sjön Väsman där förutom Enam och Vijay också en annan ABB-anställd vid namn Arul samt en icke-namngiven indisk man närvarade. Det fanns även ett antal 14-15-åringar på festen. Själv hade kvinnan med sig en bekant vid namn Micke för att hon inte ville vara själv. Vid festen drack kvinnan en flaska vin och hon och Khan kysstes också vid ett tillfälle.

Då det började bli lite mörkt och kallt lite senare bestämde sig hon, Enam och Vijay för att bege sig hem till Vijay. Även Arul skulle ha varit med men han valde att gå hem istället efter att ha blivit osams med Enam som inte gillade att han försökte prata med kvinnan. Att efterfesta med två rasfrämlingar tyckte kvinnan var en bra idé, särskilt som Vijays fru och barn skulle vara hemma. När man kom in i bostaden visade det sig emellertid att frun och barnet sov. På festen försökte Enam att kyssa kvinnan igen, men hon sa nu nej då hon inte ville att det skulle ske framför Vijay.

För att inte störa familjen beslutade man sig för att ta sig hem till kvinnan istället som bodde i närheten. Här föreslog Enam att de skulle ha sex och att Vijay skulle vara med, vilket han nickade instämmande till. Nu ville inte kvinnan leka längre utan menade att det är skillnad på flirtande och sex. Detta lyssnade inte Enam och Vijay på. Ur domen:

Därefter gick det väldigt fort. Enam kysste henne aggressivt och tog därvid tag i henne. Detta gjorde henne chockad, men hon reagerade med att inte göra något alls. Vijay ställde sig bredvid, varefter de båda drog av henne kläderna. Hennes tights och trosor låg efteråt huller om buller. Någon gång slets även hennes örhängen av och trampades sönder. Nästa minnesbild är att hon ligger naken på golvet. Exakt hur detta gick till vet hon inte. Det första hon därefter minns var att hon hade Enams penis i munnen.

Våldtäkten pågick sedan i 1,5 timme och hon utsattes även för misshandel där blåmärkena var en viktig bevisning i målet. ”Hon sade under tiden nej, att de skulle sluta och att det gjorde ont. I övrigt frös hon mest till och blev passiv”, enligt domen. Hon var kraftigt berusad och tog vid tiden utöver minipiller, Levaxin och att antidepressivt läkemedel. Falu tingsrätt anser att hon varit särskilt utsatt vilket innebär att de inte kan döma gärningsmännen till minimistraffet för våldtäkt.

Våldtäkten har bestått av ett flertal sexuella gärningar utförda av Khan tillsammans och i samförstånd med Arumugam i NN1:s bostad. Händelseförloppet har varit förhållandevis utdraget. Gärningen har inneburit en påtaglig integritetsinkränkning av NN1 och har lett till inte obetydliga fysiska skador och även ett psykiskt dåligt mående innefattande sjukskrivning och behov av terapi. NN1 har varit mer eller mindre utlämnad och befunnit sig i en närmast skyddslös ställning där hon haft svårt att värja sig med hänsyn till sin påverkan, att de varit två mot en och att hon inte kunnat känna sig trygg i hemmet.

I domen är uppgifter om offret omgärdat av sekretess, men det framgår att hon i vart fall genom sin man har koppling till företaget. Mannen, i domen beskriven som NN10, var vid tiden Enams arbetskollega och ett vittne i målet då han hade kontakt med kvinnan dagen efter. En annan som hade kontakt med kvinnan dagen efter är hennes bästa vän Synnöve Zachrisson Nording som är gruppledare för Liberalerna i kommunfullmäktige. Hon kände till att kvinnan och Enam tidigare skickat sexbilder till varandra. Hennes man, Nicklas Nording, är projektledare på ABB.

”Mångfald gör oss bättre”
Inför valet 2018 inledde ABB en aggressiv hetskampanj mot Nordiska motståndsrörelsen och för fortsatt massinvandring. ”ABB månar om mångfalden. Man informerar ungdomar som kommer till företaget och betonar både internt och externt hur viktig den är för både företaget – och Ludvika”, hette det i en artikel i Svenska dagbladet som gick ut på att ABB bildar ”enad front” mot Nordiska motståndsrörelsen tillsammans med andra aktörer som tjänar på massinvandringen.

I artikeln utttalade sig Magnus Ström, platschef på ABB i Ludvika, att han ”vägrar ta nazistorganisationens namn i sin mun” och det framgick också av artikeln att ABB i Ludvika tillsammans med Spendrups finansierar ett projekt mot ”våldsbejakande extremism”.

ABB i Ludvika är känt för att inhysa en stor mängd importer i företaget i alltifrån specialister till vanliga golvarbetare. Enligt ABB har svenskar inte tillräcklig kompetens för att driva ABB i Ludvika, medan sanningen är att importerad arbetskraft ger statligt och kommunalt stöd vilket innebär att företaget ser massinvandringen som lukrativ.

Under valrörelsen hotade ABB att flytta om inte mer resurser gick åt till att bekämpa ”extremism” och främja massinvandring, vilket innebär att företaget de facto utpressar kommunen att gå deras ärenden. Frågan är om företaget, som således påverkar politiken i Ludvika kommun, känner att de har ett ansvar för vad deras importer gör mot andra ABB-anställda eller i samhället?

Om du känner till fler mångkulturella brott med koppling till ABB i Ludvika, kontakta redaktionen.


  • Publicerad:
    2020-03-05 12:38