DJURHÅLLNING. Kinas myndigheter offentliggör fall av smittat grisfoder tillverkat i Kina.

I Kina föder man upp nästan 700 miljoner grisar per år. Porkbuisness rapporterar att svinpest nu har nått de flesta av områdena i landet som har grisuppfödning.

Misstankarna bakom smittspridningen i Anhui-provinsen har främst riktats mot det faktum att många grisar utfodras med matavfall. Experter har dock påpekat att inköpt foder också kan vara en tänkbar smittkälla eftersom viruset kan överleva i flera veckor i bland annat sojamjöl.

Bakom fodertillverkningen av det smittade grisfodret står Tangrenshen Group som är en stor fodertillverkare i Kina. År 2017 sålde de foder för nästan två miljarder dollar. Företaget har meddelat att smittan hittades i foder som tillverkats av ett dotterbolag som heter Bili Meiying Wei Nutrition Feedstuff. Dotterbolaget står för drygt två procent av koncernens ekonomiska resultat.

Man upptäckte det smittade fodret via foderprov då man försökte spåra källan till ett utbrott av sjukdomen AFS, Afrikansk svinpest, på en gård i Qingyang-regionen som ligger i östkinesiska provinsen Anhui. Detta är det första bekräftade fallet rörande smittat foder i Kina.

Källa:
Afrikansk svinpest i foder


  • Publicerad:
    2018-11-14 16:15