HÄLSA. 1 300 personer i Kina har insjuknat i det nya Coronaviruset och av dessa har minst 41 dött. Nu har tre fall bekräftats i Frankrike.

Det nya Coronaviruset 2019-nCoV har sitt ursprung i en kinesisk fiskmarknad och har nu spridits till Europa. Foto: Public domain.

Under fredagskvällen bekräftades att 41 personer i Kina har avlidit av det nya Coronaviruset, även kallat ”2019-nCoV”. Nästan alla dödsfall har varit i Hubei-provinsen, men ett dödsfall strax utanför Peking och ett annat i nordöstra Kina, nära ryska gränsen, har bekräftats. De flesta av de 1 300 insjuknade som dött av viruset har varit äldre människor, men även en 36-årig man och en läkare som behandlat smittade ska ha dött efter att ha blivit smittade.

Värst drabbad är staden Whuan, som sedan i onsdags är ockuperad av militären och isolerad från omvärlden. Viruset har också spårats tillbaka till Wuhan och man har kommit fram till att det har sitt ursprung i en fiskmarknad i staden.

Ytterligare 17 kinesiska städer är satta i karantän, vilket drabbat sammanlagt 56 miljoner kineser i landets centrala delar.

Smittade personer i Frankrike
Under fredagen bekräftade Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn att man upptäckt tre smittade personer i landet. Två av dessa ska ha befunnit sig i Paris och den tredje i Bordeaux. Samtliga ska nyligen ha kommit till Frankrike efter att ha spenderat tid i Kina.

I Australien har man upptäckt en kinesisk man som nyligen kom till landet och som är smittad och i USA har man bekräftat att en 60-årig kvinna i Chicago som nyligen besökt den hårt drabbade staden Wuhan har insjuknat i viruset.

I övrigt har viruset bekräftats i Thailand, Japan, Sydkorea, Singapore, Vietnam, Nepal och Taiwan. I Storbritannien väntar flertalet personer på testresultat för att se om de är smittade, medan 14 andra har fått konstaterat att de inte bär på smittan.

Även i Finland och Sverige har man testat personer för viruset, men samtliga test har visat att personerna inte har varit smittade av Coronaviruset.

— Vi har haft misstänkta fall även i Sverige och säkert i många andra länder. Det är inte konstigt, med tanke på att det är många kineser som bor i det drabbade området, många som reser och en tid på året då många är förkylda och har luftvägssymtom. Då måste man kontrollera många, även om det är hög sannolikhet att de inte har någonting, så måste de naturligtvis kontrolleras, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till Expressen.

Medan den pågående epidemin hanteras auktoritärt i Kina har flera europeiska länder sagt nej till höjd beredskap på internationella flygplatser med tanke på riskerna med viruset.

Senaste gången som ett Coronavirus skapade en internationell epidemi var 2012, då en variant av viruset bröt ut på den arabiska halvön med 2 000 insjuknade och 700 döda som följd. Den mest kända Coronaepidemin är dock troligtvis sarsepidemin som startade i Asien 2003 och pågick till 2004 och lämnade 8 000 smittade och 750 döda efter sig.

Källor:
Here are the symptoms of the deadly Wuhan coronavirus and when you should be worried
Coronaviruset sprider sig – dödssiffran stiger till 41


  • Publicerad:
    2020-01-25 12:00