Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Första coronasmittan bekräftad i Sverige – smittad kvinna besökte nyligen Kina

Av Redaktionen, 2020-01-31
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Ett 20-årig kvinna i Sverige har bekräftats bära på det kinesiska coronaviruset, som på kort tid har dödat över 200 människor. Men enligt Folkhälsomyndigheten var detta förväntat eftersom ”människor reser så mycket”.

Under torsdagen utlyste Världshälsoorganisationen (WHO) ett ”globalt nödläge” med tanke på det nya kinesiska coronaviruset ”2019-nCoV”, Viruset har hittills smittat 9 777 människor i 18 olika länder och dödat 213.

Nu har också det första fallet i Sverige bekräftats, då man konstaterat att en kvinna i 20-årsåldern är smittad av viruset. Hon ska nyligen ha besökt Wuhan-området i Kina, där smittan har sitt ursprung, och uppvisat symptom när hon anlände i Sverige och Jönköping på torsdagen. Kvinnan ska då självmant ha kontaktat sjukvården som under fredagen fick provresultaten.

Just nu utreder Region Jönköping ifall kvinnan kan ha utsatt andra i Sverige för risk att smittas. Men enligt smittskyddsläkaren Malin Bengnér har kvinnan inte hunnit ha någon vidare kontakt med andra människor efter att hon anlänt i Sverige.

— Hon har inte haft några ytterligare kontakter efter att hon kom hem till Sverige. Det är inte några som utsatts för smitta, säger Malin Bengnér vid en presskonferens.

— Vår bedömning är att detta är en isolerad händelse och att det inte är någon ökad risk för invånarna i Jönköpings län.

Enligt Folkhälsomyndigheten var det väntat att viruset skulle dyka upp även till Sverige.

— Det är inte oväntat med ett eller enstaka fall med tanke på att vi reser mycket, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Tegmark Wisell menar att detta inte nödvändigtvis innebär att vi har en ”smittspridning” i Sverige.

— Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt.

Samtidigt menar hon att fler fall troligtvis kommer att upptäckas i Sverige inom kort.

Källa:

Första fallet av coronaviruset i Sverige


  • Publicerad:
    2020-01-31 18:17