RECENSION Karl Folkesson har sett filmen ”Against the Ice” som handlar om polarexpeditionen till Danmarkshamn i östra Grönland.

Jag tittar ganska sällan på film, men nyligen såg jag den nyutgivna danska filmen ”Against the Ice”. Den tycker jag förtjänar att lyftas fram, för den var rent av ganska bra.

Filmen handlar om de danska polarfararna Ejnar Mikkelsen och Iver Iversen, som 1909 begav sig ut på en till synes omöjlig polarexpedition till Danmarkshamn i nordöstra Grönland.

Polarfararna drog ut för att återbörda de kartor och dokument som landsmännen Ludvig Mylius-Erichsen, Niels Peter Høeg Hagen och Jørgen Brønlund hade lämnat efter sig när de utförde ”Danmarksexpeditionen” ett år tidigare. Expeditionen fick avbrytas i förtid, men lyckades ändå kartlägga stora delar av norra Grönland åt den danska staten.

Nu var det upp till kapten Mikkelsen att leda ännu en expedition upp till norra Grönland för att motbevisa existensen av ”Peary-kanal”, en hypotetisk kanal som amerikanerna hävdade separerade den nordligaste regionen ”Pearyland” från det grönländska fastlandet och som amerikanerna sedermera gjorde anspråk på.

Mikkelsen gjorde flera misslyckade försök att klara av expeditionen tillsammans med erfarna polarfarare. Men den som slutligen hjälpte honom att nå Danmarkshamn var Iversen. En dansk mekaniker som aldrig hade satt sin fot på Grönland, anmälde sig frivilligt att delta.

Expeditionen påvisade till sist att Pearyland är en halvö som tillhör Danmark.

En helvit film utan kulturmarxism

Filmen är gjord av den danske regissören Peter Flinth, som tidigare har regisserat andra historiska filmer såsom Örnens öga och Arn-filmerna, men också någon Wallander-film.

Manuset är skrivet av den danske skådespelaren Nikolaj Coster-Waldau, som även spelar Mikkelsen i filmen. Inspelningen skedde både på Island och på Grönland, och innefattar endast vita, till stor del nordiska skådespelare. Främst från Danmark, Island och Storbritannien.

Det enda som faktiskt stör mig lite grann är att karaktärerna i filmen pratar engelska, istället för danska. Något som troligtvis hade förhöjt inlevelsen i filmen märkvärt.

I övrigt märker man inte av några giftiga politiska budskap i filmen. Den gestaltar snarare ett häpnadsväckande äventyr där nordiska upptäcktsresande erövrade en av världens mest avlägsna och nordligaste platser.

Filmen är trots allt snygg, välgjord och fylld av medryckande händelser. Skådespelet är riktigt bra och naturbilderna är fantastiska.

Jag skulle absolut rekommendera den här filmen, särskilt om man har barn som lockas av spännande äventyr. Filmen är lite av en hjältesaga, en kamp mot alla odds.

(T.v.) Ejnar Mikkelsen och (T.h.) Iver Iversen i Grönland 1909.