POLITIK. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson anklagade Kristdemokraterna för att ha så kallade nazistiska rötter som hans eget parti ofta anklagas för.

Under Aktuellt i SVT sade Jimmie Åkesson att Kristdemokraterna hade ”nazistiska” rötter efter att han fick frågan om hur han skulle ställa sig till att samarbeta med ett parti som har ”nazistiska” rötter.

— Jag tycker Kristdemokraterna är ett utmärkt exempel i det här avseendet eftersom de grundades av nazister, delvis. Jag kan mycket väl tänka mig att samarbeta med Ebba Busch Thor trots detta, eftersom jag inte tror att hon är nazist på grund av det. Det är bara dumma svepskäl, svarade Åkesson.

Kristdemokraterna svarade på Åkessons uttalande via Twitter:

I kvällens Aktuellt kommer Åkesson med nazistanklagelser mot KDS som inte stämmer. Kristdemokratin föddes under 1800-talet men fick sitt genombrott efter andra världskriget som en reaktion på såväl nazism som kommunism.

Enskilda personer som inte delade partiets värdegrund försökte i partiets ungdom att ta sig in men misslyckades då nazismen står i fullkomlig kontrast till kristdemokratins övertygelse om att stå upp för samhällets allra mest utsatta.

Källa:
Jimmie Åkesson: ”KD grundades av nazister”


  • Publicerad:
    2017-10-17 18:00