Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Åklagaren backar: “Har aldrig sagt att mordet på Tommie inte hade med våldtäkten att göra”

Av Simon Holmqvist, 2020-09-25
simon.holmqvist@nordfront.se

HÄRNÖSAND. I en ny intervju med kammaråklagare Stina Sjöqvist säger hon som väntat att det enda hon har sagt är att Tommie Lindh inte dog när han avbröt en våldtäkt. Samtidigt fortsätter den lögnmediala desinformationskampanjen kring mordet på Tommie.

Kammaråklagare Stina Sjöqvist. Foto: Facebook.

Idag åtalades sudanesen Abubaker Mohamad Awad av kammaråklagare Stina Sjöqvist för mord, grov våldtäkt, våldtäkt, försök till mord och grovt olaga hot vid Ångermanlands tingsrätt. Redan i stämningsansökan framgår saker som motsäger det som Stina Sjöqvist tidigare sagt i media, exempelvis om att mordet på Tommie och våldtäkten på kvinnan är ”händelser skilda i tid och rum”.

LÄS ÄVEN: Sudanesen Abubaker Mohamad åtalas för mordet på Tommie Lindh

I Sjöqvists gärningsbeskrivning står det nämligen att det våldtäktsbrott som Mohamad Awad åtalas för ”bör bedömas som grovt eftersom Abubaker Mohamad Awad utsatt MA för ett upprepat sexuellt övergrepp under allvarligt hot och att det skett i direkt anslutning till att han huggit ner Tommie Lindh som låg allvarligt skadad”.

Nordfront har därför varit i kontakt med Sjöqvist för att se om hon vidhåller att Tommie inte dog för att han stod i vägen för våldtäkten, något som hon hävdade så sent som i måndags.

När jag talade med dig tidigare i veckan sa du ganska bestämt att motivet att mörda Tommie inte hade med våldtäkten att göra.

— Ja. Eller jag har inte sagt att det inte har att göra med det, jag har sagt att det inte är så att han kommit och avbrutit en våldtäkt.

Jag är ganska säker att jag frågade om du stod fast vid att Tommie inte mördades för att han stod i vägen för en våldtäkt?

— Ja

Men skulle man kunna säga att han mördades för att han stod i vägen för en våldtäkt?

— Mmm.

Men sedan börjar Sjöqvist att som många väntat gå in på semantiken och säga att hon bara hävdat att Tommie faktiskt inte dog medan han avbröt en våldtäkt. Det senare är något som det spekulerats om på sociala medier samt något som två av Tommies kompisar sade sig ha hört när de intervjuades av Nordfront. Men det som Tommies kompisar säger i intervjun är förstås bara hörsägen, vilket också framgår. Efter detta fick Nordfront ta del av uppgifter som gör gällande att Tommie snarare mördades för att han stod i vägen för våldtäkten, som alltså alla nu är överens om direkt efter att gärningsmannen högg ned Tommie. Uppgifter som av olika anledningar är att betrakta som väldigt trovärdiga och som dessutom uttryckligen säger att Tommie efter att ha blivit väckt gått emellan och tagit tag i afrikanen som fortfarande kladdade på tjejen och sagt åt honom att sluta.

— Ja det är ju en tolkningsfråga. Det får man väl fråga vad han hade tänkt att göra och varför han mördade Tommie, säger åklagaren och fortsätter:

— Jag kan inte se att det har funnits en motivbild att Tommie ska ha mördats för att han [gärningsmannen] ska kunna våldta henne.

Åklagaren påstår dessutom att hon inte känner till att Tommie ska ha gått emellan och handgripligen försökt att försvara kvinnan.

Men du skulle säga att själva mordet var en förutsättning för att han skulle kunna genomföra våldtäkten?

— Det blir ju en spekulation och det vill jag inte spekulera i.

Trots detta har Stina Sjöqvist som bekant i många intervjuer spekulerat i att motivet att mörda Tommie inte alls har med själva våldtäkten att göra. I en tidigare intervju med SVT dementerar hon inte bara spekulationerna om att Tommie Lindh ska ha avbrutit en pågående våldtäkt, hon säger också att ”det här är händelser som är skilda från varandra i tid och rum”.

Ungefär samtidigt säger hon till Fria Tider:

— De här händelserna är skilda från varandra och äger rum under några timmar.

Trots att både Tommie och kvinnan är svenskar och gärningsmannen är afrikan säger Sjöqvist dessutom till Fria Tider att ”det är inte en så kallat svensk kvinna som blir våldtagen av en mörkhyad man där en svensk man tvingas avbryta och blir knivhuggen till döds”, vilket tyder på att hon vänder sig emot den etniska uppdelningen av gärningsmän och offer.

Lyssna på intervjun i sin helhet:

Desinformationskampanjen fortsätter
Det har uppenbarligen spridits en hel del felaktigheter kring Tommie Lindh-fallet. I vissa europeiska länder har tanken om att Tommie dog medan han avbröt en våldtäkt lett till en historia där Tommie Lindh avbröt en pågående överfallsvåldtäkt ute på gatan på en 14-årig flicka och mördades i samband med det. Detta tycks ha sitt ursprung i att den finska opinionsbildaren Tina Wiik blandade ihop Tommie Lindh-fallet med ett sexuellt övergrepp mot en 14-årig flicka som Abubaker Mohamad Awad gjorde sig skyldig till flera år tidigare.

Detta är fake news som jag personligen försökt att förhindra, bland annat genom att kontakta utländska aktörer som mot bättre vetande har spridit dem.

Men det är tydligt att Sjöqvists uttalanden handlade om mycket mer än så. I SVT-intervjun berättar hon om varför hon tidigt i utredningen valde att gå ut med sina teorier om motivet och händelseförloppet:

— Jag vill kommentera den uppgiften, säger hon och utvecklar:

— Jag tycker det är onödigt att det används på det viset. Man behöver inte hetsa upp någon stämning, det är tragiskt nog som det är.

”På det viset” syftar förstås på att man påpekar att de grova brott som Abubaker Mohamad Awad nu åtalas för är en del i ett systematiskt svenskfientligt våld. I det här fallet dessutom extra provocerande eftersom vi alltså har en främling som släppts in i Sverige, erbjudits att ta del av allt det välstånd som våra förfäder byggt upp, redan tidigare begått sexualbrott men likväl fått stanna kvar och beredas möjligheten att mörda Tommie Lindh, våldta hans väninna och dessutom nästan mörda ytterligare en svensk.

Lögnpressen kritiseras
Precis som förväntat står åklagaren alltså fast vid att hon endast sagt att Tommie Lindh inte dog när han avbröt någon våldtäkt. Hon erkänner samtidigt att man inte så kategoriskt kan skilja mordet från våldtäkten som hon tidigare gjort, men säger sig samtidigt inte vilja spekulera i motiv men också att hon inte kan se att motivet för mordet hör samman med våldtäkten.

Allt detta ter sig allt mer märkligt. Varför är det oerhört viktigt att spekulera i motiv ena stunden, för att sedan vara omöjligt i nästa? Som Nordfront tidigare rapporterat ska Abubaker Mohamad Awad  i sista stund också ha uppgett ett motiv: Han kände sig hotad av rasisten Tommie Lindh. Varför kom den versionen inte förrän på slutet?

LÄS MER: Abubakers ”försvar”: Högg ihjäl Tommie Lindh på grund av hans syn på invandrare

Också märkligt är det att åtalet, som egentligen skulle ha kommit redan under torsdagen, kom först på fredagen. Åklagaren bad om en särskild domstolsförhandling för att få uppskov en dag. Till Nordfront säger Sjöqvist att det beror på att försvarsadvokaten inte hade hunnit läsa igenom utredningen i tid.

Nordfront har inte heller i skrivande stund fått ta del av förundersökningsprotokollet. Det kommer vi att få tidigast på måndag, lyder beskedet från tingsrätten. Anledningen är att delar av det ska maskeras. Trots detta kan exempelvis Aftonbladet redan idag publicera bilder och citat från förundersökningen. Därmed får lögnpressen tre dagar på sig att fortsätta att styra och manipulera narrativet om mordet på Tommie Lindh, medan Nordfront får vänta tills allt svalnat innan vi kan kontrollera vad åklagaren säger gentemot vad som faktiskt framgår i utredningen.

Den massmediala kampanj där man med hjälp av åklagaren försökt att tona ner de politiskt känsliga uppgifterna i fallet har också kritiserats från många håll. På Facebook skriver exempelvis riksdagsledamoten Tobias Andersson (SD):

Nu när man kan ta del av förundersökningsprotokollet [sic!] blir det svårt för vänstern och media att fortsätta skydda afrikanen som mördade Tommie Lindh och därefter våldtog en flicka under knivhot.

Upprepade försök har skett från media och vänstern att sätta en bild av att en drös med högerextremister vill hylla en ung nazist. Detta för att flytta fokus från brotten som begicks.

”Abubaker Mohamad Awad har tvingat MA till samlag genom hot med innebörd att om MA inte gjorde som han sa skulle hon också dödas samtidigt som han riktar en kniv mot henne.

Brottet bör bedömas som grovt eftersom Abubaker Mohamad Awad utsatt MA för ett upprepat sexuellt övergrepp under allvarligt hot och att det skett i direkt anslutning till att han huggit ner Tommie Lindh som låg allvarligt skadad.”

Aftonbladets Oisin Cantwell påstod att ”främlingsfientliga skräpsajter” ljög om händelsen för att vinna politiska poänger. Nu visar det sig att det var ”skräpsajten” Aftonbladet som ljög för att att vinna politiska poänger.

Är det konstigt att svenskar vänder sig till så kallade alternativa medier när de etablerade medierna återkommande verkar aktivt för att missleda befolkningen och flytta fokus?

Det framgår dock att det Andersson menar med förundersökningsprotokollet egentligen bara är stämningsansökan. Tills på måndag är det bara skräptidningen Aftonbladet som har förmånen att få ta del av alla detaljer.

Nordfront bedömer fortfarande att berättelsen om att Tommie Lindh dog för att han stod i vägen för Abubaker Mohamad Awads sexualbrottsambitioner som den enda trovärdiga förklaringen till mordet. Att afrikanen skulle ha ett separat och helt fristående motiv, helt skilt från den grova våldtäkt som han enligt åklagarens gärningsbeskrivning genomförde direkt efter att han oskadliggjort Tommie, framstår faktiskt som inte bara långsökt utan nästan absurt. Men tyvärr är det enda vi har att förhålla oss till under fredagen fortfarande åklagarens åsikter, spekulationer och i vissa fall brist på spekulationer.


  • Publicerad:
    2020-09-25 17:36