AKTIVISM Nyligen genomförde aktivister från Nordiska motståndsrörelsen en ”vårstädning” av en kåkstad som zigenare rest över svenska fornlämningar. Nu skriver en av aktivisterna om aktionen på organisationens hemsida.

Det var i måndags som aktivister från Nordiska motståndsrörelsens Näste 1 genomförde en ”vårstädning” av ett ökänt zigenarläger i Akalla, Stockholm. Aktionen har fått stor uppmärksamhet, förutom av alternativmedia även i medströmsmedia och i en rad träskvänsterpublikationer.

Motståndsrörelsen.se skriver nu en av aktivisterna som deltog i aktionen om sina reflektioner kring varför någon behövde markera mot nedskräpningen. Enligt aktivisten hade man under en tid undersökt möjligheten att göra en aktion mot en illegal främlingsbosättning.

”Den typen av aktion är framförallt en symbolisk gest, men samtidigt kan det också ses som ett löfte: med större resurser och med fler svartklädda fanatiker som vågar sätta sin trygghet åt sidan, skulle mycket mer och ännu större saker kunna ske”, skriver han och uppmanar fler att ansluta till Motståndsrörelsen för att delta i liknande aktioner.

Medan den vänsterextrema tidningen ETC helt utan grund hävdat att aktionen skedde efter att den oberoende journalisten Christian Peterson pekat ut zigenarlägret skriver aktivisten att detta planerats långt innan Petersons reportage från platsen. Enligt aktivisten var det redan den 21 mars då en ”låtsaspolitiker från Medborgerlig samling” filmad platsen på TikTok som aktivisterna började planera.

Om själva aktionen skriver aktivisten:

Väl där gick det fort. När aktivisterna rusade fram och påbörjade demoleringen sprang ockupanterna ut ur sina hyddor och skrek till varandra ”Policija, Policija”. Med tanke på packningen de hade till hands så trodde de uppenbart att vi var från Polismyndigheten och de hade sedan tidigare planerat hur de skulle ge sig av i händelse av en razzia. Dessa individer sprang ungefär 75 meter bort innan de stod förvånade och betraktade hur deras ”hus” började demoleras. Ordningsmakten vill inte bura in dem och vår avsikt var istället att få bort dem – förvåningen var tydlig i deras ansikten även på håll. 

Avslutningsvis poängterar aktivisten att aktionen inte handlade om att hjälpa staten, utan snarare att visa människor att det finns ett alternativ till det handlingsförlamade etablissemanget.

”Nej, aktionen mot lägret och reaktionerna på denna är exakt vad vi var ute efter och liknande aktioner kommer genomföras i tusentals, men aldrig för att rädda staten, utan istället för att se den brinna!”, skriver han.