MEDIA. Allt fler röster höjs nu för att lägga ned statliga SVT och SR. Samtidigt lämnar allt fler bra journalister organisationerna, vilket förstärker det dåliga och ger kritikerna vatten på kvarn. Detta skriver Fjällsjö Nyheter.

Nu är det inte längre bara moderater som kräver att vänsterextrema SVT och SR läggs ned. Även de egna journalisterna har tröttnat på det interna åsiktsförtrycket såväl som på den enfaldiga politiska agendan.

Ett exempel är den ansedda journalisten Jörgen Huitfeldt, som lämnar SR för tidskriften Kvartal.

”Kvartal har ingen värdegrund eller ideologisk riktning – annan än att vuxna människor både har rätten och plikten att diskutera sin samtids frågor utan försök till uppfostran”, skriver Kvartal om sig själva.

I praktiken betyder detta att man inte ställer upp på den politiskt korrekta åsiktskorridoren, som av anhängarna kallas ”värdegrunden”.

Kvartal leds numera av den invandringskritiske chefredaktören och judinnan Paulina Neuding. Neuding är känd för att uppmärksamma Malmös judars situation, som i vissa fall känner sig angripna av muslimer och av vänstern.

En annan som kritiserar SVT och SR är helnykteristen, författaren och samhällskritiske journalisten Jens Ganman. Ganman hävdar att public service måste läggas ned, och byggas upp igen från grunden:

Gamla arbetskamrater hör med jämna mellanrum av sig till mig och berättar om en koncern som utåt hävdar att de vill att ”alla röster ska höras”. På insidan råder det motsatta förhållandet, nåt som lett till en osund, paranoid stämning.

SR/SVT-medarbetare får inte ha ”fel” åsikter. Man förväntas arbeta efter devisen ”lying by omission” – det vill säga man förväntas ljuga (passivt) genom utelämnande av viss information.

Därför hävdar jag – igen – att public service måste läggas ner, nollas och rekonstrueras från grunden.

Den politiska aktivismen sitter i väggarna, liksom oviljan att skildra verkligheten som den faktiskt ser ut.

Många hoppas nu på att arbetet med att lägga ned SVT och SR kan påbörjas redan efter nästa val.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2017-11-17 12:00