Amerikanska specialstyrkor filmades under kupp i Guinea
UTRIKES • Amerikanska specialstyrkor hamnade på film under militärkuppen i Guinea, rapporterar National Justice i en ny artikel.
Den förste demokratiskt valde presidenten i västafrikanska landet Guineas historia, 83-årige Alpha Conde, avsattes och kidnappades söndagen den 5 september under en militärkupp.
Angreppet mot Condes folkvalda regering bär Washingtons fingeravtryck. Vita huset har officiellt tagit avstånd från våldet, men kuppledaren Mamadi Doumbouya tränades av USA i Burkina Faso.
Ytterligare bevis för amerikansk inblandning kan ses i en film som National Justice tagit del av, som visar medlemmar av amerikanska specialstyrkor i sällskap med överste Doumbouyas trupper i huvudstaden Conakry.
Flygdata som registrerats på Radarbox, av vad som verkar vara ett flygplan tillhörande CIA, visar att den lyfte från Andrews Air Force base och flög på flera håll i Afrika förra veckan. Ett vittne säger sig ha sett planet landa i Freetown i Sierra Leone.
När National Justice källa tillfrågades om det sammanhang där specialstyrkorna filmades, förklarade denne person – verksam inom specialstyrkorna – att CIA gjort ett dåligt jobb med att koordinera både de lokala styrkorna och den egna personalen, varför de befann sig på platsen där de filmades.
Washingtons motiv för att medverka i kuppen är relaterat till Condes starka band till Kina, vilket är en eskalering av det ”kalla kriget” om afrikanska resurser, i Guineas fall järnmalm och bauxit. Efter att ha vunnit landets första fria val år 2010 avvisade Conde finansiellt bistånd från väst och valde istället samarbete med Kina.
De flesta av de neokonservativa och neoliberala tankesmedjorna verkar rättfärdiga kuppen genom att fokusera på det påstådda hyckleriet kring Condes relation med Kina, som fördömt kuppen.
Både USA och Nato har varit upprörda över afrikanska relationer under de senaste åren. Många afrikanska stater har hävdat att de föredrar samarbete med Kina snarare än USA och Europa på grund av att Kina har en tydlig politik – infrastruktur mot naturresurser – medan man inte lägger sig i ländernas interna angelägenheter eller försöker påverka kulturen.
Snarare än att förändra den misslyckade utrikespolitiken så att den framstår som mer lockande för de afrikanska nationerna, verkar den ”regel-baserade liberala ordningen” istället vilja kuppa bort folkvalda regeringar istället. Om det som utspelat sig i Guinea återupprepas i andra länder, kanske Kina tvingas fördjupa relationerna bortom sin nuvarande vägar-mot-mineraler-strategi.
Ursprungligen skriven av Eric Striker och publicerad på National Justice.