UTRIKES Under dagen genomfördes en statskupp i det afrikanska landet Guinea. Landets militär säger sig ha upplöst regeringen.

Under dagen genomförde militären i det afrikanska landet Guinea en statskupp. Landets president, Alpha Conde har gripits av militärens specialstyrka.

Det rapporterades tidigt i morse om tung skottlossning i närheten av presidentpalatset i huvudstaden Conakry. Sedan dess har den militära närvaron varit hög i staden.

Statskuppen ska enligt uppgifter ledas av överstelöjtnant Mamady Doumbouya, en tidigare fransk legionär och elitsoldat.

— Vi har beslutat oss för att upplösa den nuvarande konstitutionen. Vi beslutade att upplösa de nuvarande institutionerna. Vi har gett ut order om att stänga landets gränser. Vi manar till nationell enighet för att möta folkets legitima förväntningar, säger den kamouflageklädda afrikanen i ett uttalande.

I ett senare uttalande anklagar Doumbouya presidenten för att ”trampa på folkets rättigheter”, och att presidenten har gjort landets ekonomi ”dysfunktionell”.

Det senaste presidentvalet i landet kantades av våldsamma protester och sammandrabbningar mellan kritiska medborgare och polisen. Kort innan valet ändrade Doumbouya konstitutionen för att kunna bli president en tredje gång.

Försvarsministeriet hävdar dock att man har kuppen under kontroll, och att staten försöker skapa lugn i huvudstaden igen. Det återstår att se vad som händer i Guinea framöver.