SYDAFRIKA. Efter att den korruptionsanklagade ex-presidenten frihetsberövades förra veckan har Sydafrika drabbats av full anarki med attacker mot den icke-svarta minoritetsbefolkningen, plundringar av köpcentrum och stora mängder döda som en följd av det pågående kaoset.

2018 tvingades Jacob Zuma att avgå som president i Sydafrika, en post han hade haft sedan 2009. Zuma fick avgå då parlamentet vände sig emot honom efter att han förlorat striden om partiledarskapet över det i praktiken statsbärande partiet ANC till Cyril Ramaphosa.

Efter Zumas avgång blev Ramaphosa också president i Sydafrika och Zuma har anklagats för korruptionsbrott under sitt tidigare presidentskap. Anklagelserna har lett till rättsliga konflikter och då Zuma tidigare i år vägrade att infinna sig i rätten dömdes han i slutet av juni till 15 månaders fängelse för domstolstrots (contempt of court).

I sann bananrepublik-anda följes domen av ännu mer trots då Zuma inte inställde sig för att avtjäna sitt straff och beväpnade anhängare till honom samlades utanför hans hem för att skydda honom från polisen. Till slut kunde dock polisen gripa Zuma då han själv överlämnade sig i onsdags förra veckan.

Gripandet av Zuma verkar ha varit den gnista som behövdes för att totalt destabilisera ordningen i landet och horder av afrikaner har de senaste dagarna attackerat människor och egendom, plundrat matbutiker och krigat mot polisen. Filmmaterial från Sydafrika visar scener som påminner om apokalyptiska zombiefilmer med helt utplundrade matbutiker och folksamlingar som drar fram och förstör allt i sin omgivning.

Enligt Wikipedia hade igår sammanlagt 72 personer dött under oroligheterna som startade i fredags. Polisen ska ha arresterat över 1 200 personer och myndigheterna menar att vissa nyckelpersoner, inklusive barn och anhöriga till Zuma, uppviglar till det pågående gatuvåldet och utreds för sin inblandning i det. Under måndagen tvingades myndigheterna sätta in armén och på vissa håll i landet har delar av civilbefolkningen organiserat självförsvarsstyrkor som försvarar deras egendom från pöbeln då polisen inte kunnat göra det åt dem.

Framför allt är det provinserna KwaZulu-Natal och Gauteng som drabbats av omfattande anarki.

Västerländsk media har varit noggranna med att förklara att beteendet som nu ses i Sydafrika inte har något att göra med den afrikanska befolkningen i sig, utan det är förutom den pågående politiska maktkampen som vanligt ”socioekonomiska faktorer” och utanförskap som driver människorna till detta beteende. En tredjedel av befolkningen i det ANC-styrda Sydafrika uppges vara arbetslösa och hälften av landets befolkning uppges leva i fattigdom.


  • Publicerad:
    2021-07-14 14:30