UTRIKES Washington är ”säkra” på att Sydafrika har sålt vapen till Ryssland. Anledningen är att man observerat ett ryskt fartyg vid en sydafrikansk hamn i december.

USA anklagar Sydafrika för att sälja vapen till Ryssland, rapporterar BBC. Detta ska USA:s ambassadör i Sydafrika Reuben Brigety ha meddelat under en presskonferens.

Bakgrunden till anklagelsen är att USA observerat det ryska fartyget ”Lady R”, som är sanktionerat av amerikanerna, vid en flottbas söder om Kapstaden i december.

— Vi är säkra att vapen lastades ombord ett fartyg och jag skulle satsa mitt liv på sanningen i det påståendet, sa Brigety under pressträffen.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa har besvarat anklagelsen med att Washington ”underminerar samarbets- och partnerskapsandan” mellan de två länderna med denna typ av anklagelser. Han säger dock att man tänker tillsätta en oberoende domare för att granska saken.

— Det är en besvikelse att USA:s ambassadör har intagit en kontraproduktiv offentlig hållning, sa en talesperson för sydafrikanska presidenten också efter Brigetys pressträff.

Sydafrika har täta samarbeten med Ryssland i och med medlemskapet i Brics. Man har liksom de flesta andra länder utanför väst inte velat fördöma Rysslands invasion av Ukraina utan har fortsatt att ha relationer med landet. I februari var Sydafrika värd för en gemensam militärövning med Kina och Ryssland, vilket förargade Washington.