DALARNA. Brunnsvik i Ludvika planerades nyligen att bli ett ankomstboende för så kallade flyktingar. Migrationsverket har dock ändrat sina planer och hoppas nu på att ägaren av Brunnsvik ska gå med på att öppna ett asylboende istället.

Den 8 oktober beslutades det att Brunnsvik skulle öppnas som ett ankomstboende för 100 så kallade flyktingar. Ett ankomstboende är ett boende där de som anlänt till Sverige ska registreras för att sedan inom cirka en vecka flyttas vidare till asylboenden som till exempel Tallmogården eller Grangärde hotell i Ludvika kommun. Däremot har Migrationsverket nu kommit fram till att de inte behöver fler ankomstboenden utan de behöver fler ”vanliga flyktingboenden”.

— Det är sådana boenden vi behöver. Ankomstboenden, där det ska tas fingeravtryck på nyanlända och där de ska fotas, har vi på större orter, säger Maria Löfgren som är chef för Migrationsverkets enhet i Dalarna.

När det senaste beslutet togs så var styrelsen i fastighetsbolaget oeniga men det blev ändå ett ja till att det skulle öppnas ett ankomstboende med 100 platser. Ulf Rosenqvist som är VD för fastighetsbolaget har sagt att om det istället ska öppnas ett ”vanligt flyktingboende” så är det något man först ska diskutera i styrelsen innan ett beslut tas.

— Så måste det bli. Ett vanligt flyktingboende innebär att kommunen får ansvar att ordna med skolgång och annat. Det här får tas upp på nästa styrelsemöte den 19 november, men blir det akut från Migrationsverkets sida får vi kalla till extra styrelsemöte, säger Rosenqvist.

Källa:
Migrationsverket har ändrat sig om Brunnsvik


  • Publicerad:
    2015-10-25 10:55