COVID Coronavirusvarianten Eris, eller EG.5 som nu har bekräftats i Sverige verkar mestadels ge milda symtom. Trots att varianten har rapporterats i 51 länder och finns i landet, överväger Folkhälsomyndigheten för tillfället inga nya restriktioner.

Den nya varianten av coronaviruset, kallad Eris eller EG.5, ska nu ha nu bekräftats i Sverige. Enligt SVT ska den mestadels orsaka milda symptom.

– Det finns inga tecken på att den leder till allvarligare sjukdom, meddelar professor Magnus Gisslén, som snart blir ny statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Varianten har identifierats i 51 länder enligt en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO), som även indikerar en stadig ökning av Eris-fall. I Sverige har omkring 30 fall bekräftats av Folkhälsomyndigheten.

– Cirka 10 procent av de nyligen upptäckta fallen i Sverige är av den nya varianten, och de flesta av dem har varit personer som befinner sig på sjukhus eller äldreboenden, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och blivande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i Morgonstudion på SVT.

WHO övervakar

EG.5 är för närvarande mest förekommande i Kina och i USA, men WHO utesluter inte att den kan bli den dominerande varianten globalt under hösten och vintern.

– Därför övervakar WHO Eris noga, men vi har inga skäl att tro att den är allvarligare än tidigare varianter, säger Magnus Gisslén.

Eris är en ny undergrupp av det tidigare omikronviruset.

– Vi har inte fullständig kunskap om det än, men vi vet vilka mutationer den har. Mutationer av viruset är nödvändiga för att det ska kunna fortsätta spridas. Det är en naturlig process