KORRUPTION. I slutet av januari skrev Dagens Nyheter (DN) att två personer som varit anställda på Migrationsverket misstänktes för att ha sålt falska uppehållstillstånd. Idag meddelar statsåklagare Nils-Eric Schultz att han misstänker att flera personer på Migrationsverket begått samma brott. Schultz förklarar vidare att en unik arbetsgrupp mot korruption har tillsatts för att råda bot på korruptionen inom Migrationsverket.

migrationsverket

Det var i slutet av januari som DN avslöjade att två män som arbetade på Migrationsverket hade anhållits misstänkta för att ha sålt falska uppehållstillstånd. ”Priset för de falska uppehållsrätterna, som beviljas EU-medborgare, uppges ha varit mellan 50.000 till 100.000 kronor”, skrev DN som vidare berättade att männen också var misstänkta för att ha sålt falska arbetstillstånd. Den ena av de misstänkta sitter än idag häktad medan den andra är frisläppt men fortfarande misstänkt för grovt mutbrott.

Idag berättar DN att statsåklagare Nils-Eric Schultz misstänker att fler personer anställda vid Migrationsverket kan ha sålt uppehållstillstånd till invandrare. ”Den pågående mutbrottsutredningen kommer att växa”, säger Schultz till DN och fortsätter sedan: ”Jag kommer att rikta blickarna mot fler personer både inom och utom Migrationsverket.” Bland annat misstänks en tidigare chef på Migrationsverket, som numera arbetar vid en annan stor myndighet i Skåne, för tjänstefel.

För att motverka korruptionen inom myndigheten har Migrationsverket nu tillsatt en unik arbetsgrupp som ska arbeta med det. Schultz säger till DN:

”Det är ett unikt beslut. Jag tolkar det som att Migrationsverket inser att det finns problem. De är ju särskilt mutkänsliga eftersom besluten de fattar är livsavgörande.”

Nordfront har tidigare denna månad skrivit om en av fackförbundet syndikalisternas lokalavdelningar som tjänade stora summor pengar på att sälja arbetstillfällen till ickesvenskar som ville ha arbetstillstånd i Sverige.

Källa:
Fler kan ha sålt uppehållstillstånd


  • Publicerad:
    2013-03-25 18:35