Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Antifascistisk tortyrmördare får skärpt straff

Av Redaktionen, 2019-03-15
redaktionen@nordfront.se

GÖTEBORG. I december dömdes antifascisten Immanuel Etcheverry Malan till 12 års fängelse för delaktighet i ett drogberusat tortyrmord. Nu skärper hovrätten straffet till 13 år, liksom för hans medbrottsling Felix Rosell Nyberg som får 14 års fängelse.

Immanuel Etcheverry Malan (19980510-2879) hjälpte en terrortränad somalier att ladda en stenslunga under Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg förra året. Tillsammans med en antifascistisk kamrat och två andra dömdes han i december för ett utdraget tortyrmord.

Det var i december som Nordfront kunde avslöja att Immanuel Etcheverry Malan (19980510-2879) – som tidigare dömts för brott under en motdemonstration mot Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg 2017 – dömdes till 12 års fängelse för delaktighet i ett brutalt och utdraget tortyrmord. Bland den viktigaste bevisningen fanns en film där man hör Etcheverry Malan beordra Felix Rosell Nyberg (19960329-0330) att hugga ihjäl brottsoffret.

Rosell Nyberg hävdade under brottsutredningen och i tingsrätten att han agerat i stor nöd och att han var under Etcheverry Malan och hans kamraters våld under hela förloppet, vilket är anledningen till att han i tingsrätten endast fick 10 års fängelse.

LÄS MER: Skulle stoppa Motståndsrörelsen i Göteborg – nu döms antifascisten för tortyrmord

Tillsammans med Felix Rosell Nyberg kom Etcheverry Malan att överklaga tingsrättsdomen.

Men idag skärper hovrätten straffen för både Immanuel Etcheverry Malan och Felix Rosell Nyberg, som nu får 13 respektive 14 års fängelse.

I domen skriver hovrätten för västra Sverige om Felix Rosell Nyberg:

Hovrätten bedömer att mannen inte har handlat i nöd, men däremot att han handlat under tvång. Detta, samt mannens medverkan i brottsutredningen, har föranlett en betydande straffreduktion. Hovrätten anser dock att straffvärdet är högre än de 10 år som tingsrätten dömt ut och dömer honom till 14 års fängelse.

Åklagaren har tidigare sagt att han yrkat på livstids fängelse för antifascisten Etcheverry Malan ifall han hade fyllt 21 år.

Hovrätten skärper även straffet Peter Wutthipoom Ahlberg (840201-0790), som dömdes för grov misshandel, människorov, rån, bedrägeri, ringa narkotikabrott och bidragsbrott.

Källa:
Deras straff skärps efter yxmordet på Magnus, 36


  • Publicerad:
    2019-03-15 15:00