KULTUR. Antifeministen Phyllis Schlafly såg att den feministiska rörelsen skulle bli ett förtryckarinstrument som skadade kvinnors situation.

Phyllis Schlafly i kamp mot den förtryckande feminismen utanför Vita huset, 1977. Foto: Public domain.

På onsdag har en ny minidramaserie kallad Mrs. America premiär på en amerikansk filmströmningstjänst. Den handlar om Phyllis Schlafly (1924-2016) som var amerikansk konservativ politiker och antifeminist.

Schlafly, född McAlpin, var en kristen sexbarnsmor från staten Missouri. Hon bekämpade från politiskt håll den i stora stycken judiska kvinnorörelsen. En av de mest publicerade aktiviteterna var hennes ledande roll i kampen mot ERA, ett tillägg till författningen som kallas Equal Rights Amendment.

Phyllis Schlafly hävdade att det nya författningstillägget inte skulle komma att bli bra för kvinnor.

— Det kommer att ta ifrån kvinnorna de rättigheter de redan har, som rätten att bli försörjd av sin man, rätten att undantas från militärtjänst och rätten att, om hon så vill, gå på ett college enbart avsett för kvinnor, sade Schlafly.

Enligt Schlafly var kvinnan tillräckligt lagskyddad. Hon fick stöd av kvinnor som kände sig hotade av förändringarna, och av män som ogillade feminismen. Hennes aktivism gjorde att implementeringen av feministisk ideologi i USA försenades med flera år.

Hon insåg att den feministiska rörelsen inte skulle komma att innebära jämlikhet mellan könen, utan bli ett förtryckande maktinstrument riktat mot både kvinnor och män. Även detta ges spelutrymme i den kommande dramaserien.

Phyllis Schlafly var även en flitig skribent och författare. Hennes mest kända bok är A Choice Not An Echo som publicerades 1964.

Rollen spelas av den kända skådespelerskan Cate Blanchett som gjorts någorlunda porträttlik i rollen som Schlafly. Blanchett är bland annat känd från Härskarringen.


  • Publicerad:
    2020-04-11 10:45