INRIKES. Den antisemitanklagade läkaren Inti Peredo är tillbaka i arbete.

Den Israelkritiske och chilenskättade överläkaren på Karolinska, Inti Peredo, anklagades hösten 2018 för att vara antisemit. Den som spred anklagelserna var en judisk läkare som haft en konflikt med Peredo sedan denne blev chef över honom.

Bland annat ska Peredo ha hindrat tre judiska läkare från att utföra operationer, givit dem lägre lön samt stoppat dem från att bedriva forskning.

Anklagelserna uppmärksammades stort av etablissemangsmedier och internationella judisk maktorganisationer, som sedermera utövade ett så pass stort tryck att överläkaren blev avstängd från jobbet. Detta trots att en grundlig internutredning inte kunde finna någon antisemitism hos honom.

SVT:s Uppdrag Granskning tog upp fallet och visade hösten 2019 att flera av påståendena som den judiske läkaren anförde inte stämde. Bland annat hade inga andra judiska medarbetare på Karolinska klagat över någon antisemitism. Den judiska läkaren hade även tidigare anmält samtliga av sina överordnade de senaste 18 åren för trakasserier och rasism. Något som den överväldigande majoriteten av de anmälda cheferna själva påstår saknar verklighetsförankring.

Nu har Karolinska dock ändrat sig och åter tagit Inti Peredo i tjänst.

— Vi gjorde en samlad bedömning på den tiden precis som vi har gjort nu, att det har hänt saker, säger sjukhusdirektören Björn Zoëga till SVT och fortsätter:

—  Vi har både haft samtal och stöd på nivån nere i verksamheten som gjort att vi gör nu en provning om detta fungerar.


  • Publicerad:
    2020-03-17 18:00