JUDISKT LIDANDE. Karolinskas hantering av en överläkare på neurokirurgen som postade skämtbilder och kommentarer om judar på Facebook var en av förra årets ”tio värsta internationella antisemitiska händelser”, hävdar sårade judar.

Inti Peredo Harvey är utsatt för ett drev från lidande judar.

På Karolinska universitetssjukhuset har flera judiska läkare ”slagit larm” om att de har blivit utsatta för ”allvarliga” antisemitiska ”trakasserier”.

Officiellt anmäldes den antisemitiska situationen i februari för ett år sedan. I oktober tillsatte sjukhusledningen på Karolinska en utredning om saken.

Rabbi Abraham Cooper skickade via den ökända världsomspännande judiska lobbyorganisationen Simon Wiesenthal Center också anklagelser mot den anmälde dåvarande enhetschefen den kubanske neurokirurgen och överläkaren  Inti Peredo Harvey – som är son till Guidi ”Inti” Peredo, Che Guevaras högra hand i den bolivianska gerillan ELN.

Abraham Cooper ser mycket allvarligt på den ”judefientliga” situationen på Karolinska universitetssjukhuset.

— Karolinska har avsiktligt ignorerat antisemitism, säger Cooper som sammanställde 2018 års lista över världens tio värsta antisemitiska händelser.

Inti Peredo Harveys judekritiska inlägg och skämtteckningar på Facebook tillsammans med Karolinskas ”ignorerande ” av situationen tillhörde en av dessa tio värsta internationella antisemitiska händelser under 2018.

Nu meddelar advokatbyrån Flood Herslow Holme som medverkat i utredningen att sjukhusledningen inte har något arbetsgivaransvar för en läkare som på sin fritid ”skriver antisemitiska inlägg mot en judisk läkare”.

Den judiske läkare som anmälde Inti Peredo Harvey gjorde anmälan under förutsättning att denne fick förbli anonym.

— Jag är chockad, säger den judiske läkaren till Svenska Dagbladet.

Ingen diskriminering har förekommit
Juristerna säger att det inte kan visas att den judiske läkare som gjorde anmälan har utsatts för någon diskriminering enligt diskrimineringslagen. Läkaren har alltså inte missgynnats på sin arbetsplats.

Advokaterna har också funnit att det inte har förekommit några ”antisemitiska skäl” till att den judiske läkaren exempelvis stoppades från att vara huvudtalare vid en världskongress inom sin specialitet, vilket den ansatta juden har upplevt.

— Den utpekade läkaren har inte uttryckt sig antisemitiskt under arbetstid utan som privatperson på sin fritid , säger tillförordnad sjukhusdirektör Annika Tibell som är nöjd med utredningen i vilken cirka 70 personer intervjuades.

Samtidigt hotar hon den utpekade läkaren med att sjukhusledningens förtroende för honom har rubbats på grund av situationen. Den kommer att påverka den ”antisemitiske” läkarens möjligheter att få en kommande tjänst i förtroendeställning, varnar Tibell.

Judarna är chockade över utredningen
Den anmälande juden är chockad över utredningens antisemitiska slutsatser.

Den judiske läkarens advokat, juden Sebastian Scheiman, säger att Karolinskas utredning har varit mycket bristfällig eftersom man bland annat krävde att upprätta listor över namnen på visselblåsarna och över vilka medlemmar i personalen som är judar. Detta föranledde Simon Wiesenthalcentret att likna Karolinskas undersökning vid Tredje rikets ”juderegister”.

— Det vimlar av faktafel i utredningen och advokatbyråns slutsats är dessutom obegriplig, säger den judiske läkaren.

— Å ena sidan konstaterar man antisemitism i sociala medier men att det å andra sidan är helt okej om man ägnar sig åt det utanför arbetstid. Då har man inte fattat vad antisemitism är för något, jag är chockad över det, fortsätter han.

Simon Wiesentalcentret anmärkte också på att Inti Peredo Harvey postat bilder som ofta var förekommande i ”Nazityskland” och i Sovjetunionen. I detta instämmer även Svenska kommittén mot antisemitism.

Källor:
Advokater: Judisk läkare har inte diskriminerats
Karolinska-skandal på internationell antisemitismlista
Historiska sammanträffanden vid Gladys Marins operationsbord
Leading Swedish Surgeon Accused of Bullying Jewish Employees With Impunity
Swedish hospital’s chief surgeon on gardening leave over ‘Jewish ghetto’ remark


  • Publicerad:
    2019-02-20 10:40