NORDAMERIKA Just nu pågår stora skogsbränder av aldrig tidigare skådat slag över hela Kanada. Bränderna är så omfattande att de täckt USA:s östkust i rök.

Som Nordfront tidigare rapporterat pågår skogsbränder på ett stort antal platser i Kanada. Just nu är nio av Kanadas tretton provinser drabbade och det rör sig om områden med en total areal på närmare 40 000 kvadratkilometer. Bränderna har tvingat över 100 000 människor och ett okänt antal djur att fly sina hem.

Under torsdagen pågick 427 aktiva skogsbränder landet, varav 248 var bortom kontroll, enligt Canadian Interagency Forest Fire Center (CIFFC). Kanada drabbas vanligtvis av skogsbränder under sommaren, men nivån är just nu femton gånger högre än normalt.

Kanadas myndigheter har redan gjort bedömningen att detta är den värsta skogsbrandsincidenten i landets historia och att det fortfarande kommer att bli ännu värre.

Även röken som blåst ned över USA:s östkust saknar motstycke och bilder från bland annat New York visar urbana miljöer täckta i brandrök. I alltifrån New York till Minnesota och Washington D.C. har myndigheter utfärdat allmänna varningar om att stanna inomhus och bära munskydd för att skydda sig från potentiella gifter i röken, skriver Washington Post.

Under torsdagen skrev Aftonbladet att röken till och med blåst över Atlanten och att man snart kommer att kunna känna lukten av den på vissa platser i Sverige.