ANTIRASISM. Den så kallade mångfaldsstiftelsen Teskedsorden vill hjälpa alla som fruktar att hamna på en dejt med en rasist på Alla hjärtans dag. Därför har man lanserat ett frågeformulär som ska urskilja alla som råkar ha ”fel” åsikter om exempelvis den nya kulturministern eller ett eventuell förbud av Nordiska motståndsrörelsen.

Skärmbild: teskedsorden.se.

”Kolla om din dejt är ett svin eller en valentin!” lyder uppmaningen inför Alla hjärtans dag från Teskedsorden – en stiftelse som arbetar utifrån mottot ”Tillsammans för mångfald och tolerans”, samtidigt som man öppet förespråkar förbud av organisationer som har annorlunda åsikter.

Till hjälp har man satt ihop ett frågeformulär, som man uppmanar alla som ska dejta på den kommersiella ”kärlekshögtiden” att låta sin dejt ta del av. Svaren på frågorna – som man kallar för ”Rassekollen” – avslöjar enligt Teskedsorden ifall dejten är rasist eller inte.

Så här beskriver man ”Rassekollen”:

Rassekollen är ett förslag på frågeunderlag till den som på sin dejt vill närma sig frågor om normer, värderingar och politik. Teskedsorden har sammanställt ett urval aktuella och samtidskommenterande frågor som berör teman som bland annat rasism, homofobi, funkofobi och sexism. Dessa kan man inspireras av och använda på exempelvis en dejt, men även i andra sammanhang, för att börja diskutera dessa viktiga politiska frågor.

Formuläret innehåller följande frågor:

– Är det inte konstigt att vår kulturminister, som har kultur som sitt ansvarsområde, inte förstår varför hennes dreads är ett problem?

– Vad tycker du om tiggeriförbudet som de har infört i Vellinge?

– Så jävla sjukt att vakterna brottade ner den gravida kvinnan i tunnelbanan. Och framför hennes barn. Man behandlar inte människor på det sättet. Visst borde det inte spela någon roll om man har giltigt kort eller inte?

– Min kollega sa N-ordet idag. Blev helt paff, visste inte vad jag skulle säga. Funderar på om jag ska snacka med honom imorgon. Hur skulle du göra?

– Det är så konstigt att Elle fortfarande har sin gala på Grand Hotel. Och att alla influencers fortfarande går dit. Har de redan glömt bort att SD fick ha sin gala där?

– Såg du P3 Guld? Markus, Mattias eller vad han nu heter sa mongo på scen. Vad tycker du om det?

– Helt sjukt att NMR gång på gång får tillstånd att demonstrera. Deras blotta närvaro borde väl räknas som hets mot folkgrupp med tanke på deras politiska agenda? Vad tycker du om att det pratas om ett eventuellt förbud mot nazistiska och högerextrema grupper?

– Såg du Sameblod när den gick på bio? Jag blev så berörd av den filmen. Sverige har ju verkligen inte en fläckfri historia när det kommer till rasism.

– Häromdagen på SVT så visades det gamla Nile City-klippet ”Koreanska adoptivpäron” där Henrik Schyffert sjunger Walk on the wild side med en grov ”asiatisk” accent och typ kisar med ögonen. Jag fattar inte att SVT inte tar rasism mot asiater på allvar. Vad tycker du om det?

– På bussen hem förra veckan satt det ett gäng killar, typ 13 år och skojade, alla var svarta. Helt plötsligt väser en gubbe ”åk hem” till dem. Alla på bussen var helt tysta, ingen sa något. Jag fick sån tunghäfta och sa inget heller. Skämdes så mycket efteråt. Vad hade du gjort?

– Blir fortfarande provocerad när jag tänker på Björn Söders uttalande om att judar inte kan vara svenskar. Kommer du ihåg när han sa det?

Enligt Teskedsorden finns egentligen inga ”rätt eller fel” på frågorna. Istället ska man se det som ett ”underlag för att inleda en dialog och ett samtal om viktiga och aktuella samhällsfrågor”.

Testet kan således även användas av personer som vill försäkra sig om att ens dejt inte råkar vara antirasist. Eller som Teskedsorden själva skriver:

Många vill att deras potentiella partner ska dela liknade grundläggande värderingar som de själva, men frågor som berör politiskt känsliga ämnen kan vara svåra att ta upp på en dejt.

Källor:
Rassekollen – Kolla om din dejt är ett svin eller en valentin! Glad alla hjärtans dag!
Q&A RASSEKOLLEN


  • Publicerad:
    2019-02-13 08:00