SYDAFRIKA. Nelson Mandelas exfru, Winnie Madikizela-Mandela, riskerar nu att åtalas för ett dubbelmord, sedan den sydafrikanska polisen nyligen hittat två skelett, tillhörande två försvunna aktivister.

Winnie

De bägge aktivisterna är Lolo Sono, 21, och Siboniso Shabala, 19, vilka bägge försvunnit efter att de besökt Madikizela-Mandelas hem för 24 år sedan.

Sydafrikanska rättsläkare har, efter en undersökning av skeletten, kommit fram till att de bägge aktivisterna dödats med ett flertal knivhugg.

En åklagare har uttalat sig och sagt att det kan bli aktuellt att åtala Nelson Mandelas exfru för morden. När Winnie Madikizela-Mandela fick höra talas om detta blev hon ”överraskad och chockad”, uppger AP.

För tio år sedan dömdes en annan person av Sydafrikas ”Sanningskommission” för dubbelmordet, nämligen Madikizela-Mandelas livvakt Jerry Richardson. Enligt Richardson utförde han mordet på order av Madikizela-Mandela, eftersom hon menade att de bägge aktivisterna var spioner för den dåvarande regeringen.

Sanningskommissionen tog då vid den tidpunkten inte hänsyn till Richardsons påståenden. Huruvida Winnie Madikizela-Mandela blir åtalad och dömd denna gång återstår att se.


  • Publicerad:
    2013-03-19 18:02