LULEÅ Företaget fick enorma bidrag och skattelättnader av den svenska staten för att bygga en serverhall i Luleå. Åtgärderna motiverades med att det skulle skapas hundratals nya jobbtillfällen i regionen. Nu visar det sig att arbetskraften till stor del importerats från Europa och att de i många fall inte ens har fått betalt.

Den 22 november rapporterade Aftonbladet att runt 60 polska och rumänska gästarbetare som arbetat på Facebooks bygge i Luleå inte har fått lön för arbetet de utfört. Gästarbetarna var anställda av danska Scan Facility Service, en underleverantör till Mercury – som i sin tur anlitats av det irländska byggbolaget Sisk – som i sin tur har anlitats av Facebook.

En av gästarbetarna som Aftonbladet pratat med är 40-årige Emanuel Smerada från Rumänien. Till tidningen säger han:

— Jag tvekade aldrig att ta jobbet. Det kändes tryggt eftersom beställaren var Facebook. Och jag trivdes i Luleå, gillade lugnet.

Vidare berättar han att han den 10 juli skulle ha fått fem veckors lön samt semesterersättning, men att pengarna aldrig dök upp. Som orsak uppgavs att den danska underleverantören hade fått ekonomiska problem.

Smerada menar också att de blev lurade av när arbetarna begärde lön för sitt arbete. De lovades betalt både av Facebooks moderbolag Meta och av huvudentreprenören Sisk. När arbetarna sedan åkte tillbaka till sina hemländer var det dock tystnad som gällde från företagens sidor:

— De ville bara ha bort oss från Luleå. Och när vi inte längre var i Sverige struntade de i oss helt och hållet. Vi blev lurade.

Fackförbunden flyr internationell solidaritet och klasskamp

Även fackförbunden Elektrikerförbundet och IF Metall blev kontaktade men de gav kalla handen till de av storfinansen lurade arbetarna. Facket uppgav att de inget kan göra eftersom de inte är fackmedlemmar.

En ombudsman för Elektrikerförbundet, som dock inte ville framträda med eget namn, uppgav att det totalt handlade om två miljoner kronor i lön som inte betalats ut. Byggavtalet ålägger, enligt ombudsmannen, huvudentreprenören ansvaret för att lösa problemet.

Arbetsgivarna är okontaktbara

Gästarbetarna skickade e-post till samtliga ansvariga – alla i kedjan från chefen på Scan Facility Service till Metas chef, juden Mark Zuckerberg. Något svar behagade dock inga av de kontaktade att ge till de oavlönade arbetarna.

När Aftonbladet i sin tur kontaktade Metas internationella pressavdelning, kom i mitten av oktober istället ett svar från en svensk pr-byrå som löd ”Meta har dessvärre inte möjlighet att kommentera detta”.

I en intervju för P4 Norrbotten hade Martin Merstrand, projektledare på Scan Facility Service, i början av september lovat att de skulle betala ut lönerna. När han igen blev kontaktad i ärendet av Aftonbladet ursäktade han sig med att han körde bil och att han skulle ringa upp. När Martin inte verkade ringa upp gjordes nya kontaktförsök där man konstaterade att han hade stängt av telefonen.

Meta tar bladet från munnen

Efter att Aftonbladets artikel publicerades återkom Meta med en kommentar som löd:

 Vi har lyft det med vår huvudentreprenör Sisk, som ansvarar för bygget och allt rörande dess slutförande. Vi har förtroende för deras förmåga att se till att deras underleverantör löser situationen. Vi kommer att fortsätta att noggrant följa ärendet.

Meta tjänade år 2021 119 miljarder dollar. SVT rapporterar dessutom att företaget har fått över 100 miljoner kronor i bidrag för att etablera sig i Luleå.