RECEPT Laga mat tillsammans med Nordfronts Daniel Olofsson som här delar med sig av ett recept på en väldigt speciell gryta.

En så kallad cowboygryta är kanske en något friare maträtt med mindre regler än vanliga maträtter likt palt eller ärtsoppa. Personligen tycker jag det är väldigt praktiskt och roligt att göra just cowboygrytor då man ofta har passande ingredienser hemma och det är svårt att misslyckas även om man experimenterar ordentligt. Men det finns en del saker som grytan måste innehålla nämligen kött, lök, tomat och bönor.

Troligtvis har rätten sitt ursprung hos de amerikanska kofösarna som gjorde en enkel rätt bestående av just dessa ingredienser. Maten var viktig då det var ett hårt arbete på rancherna och prärien som krävde mycket energi. Kött fanns i överflöd för kofösarna och bönor fanns på konserv och man odlade lök och tomat själv på rancherna. Jag ramlade över följande intressanta recept i en gammal bok om livet i den vilda västern:

Cowboy-bönor med skitstövel-stuvning:

  • 1 kg bönor
  • 1 kg skinka
  • 2 lökar
  • 4 gröna chilis
  • 1 burk tomatpuré
  • 1 kg nötkött
  • Ett halvt kalvhjärta
  • 7 hg kalvlever
  • 1 bit hjärna
  • 1 del benmärg
  • Bröd
  • Salt, peppar och chilisås

Som ni ser i receptet så är den övervägande ingrediensen i rätten kött, och i det här fallet nötkött. Hur ska vi då göra för att forma rätten mer efter våra germanska smaklökar kanske ni undrar? Häng med på en kulinarisk resa där vi byter ut vissa ingredienser och gör rätten till vår ariska cowboygryta som varken är halal eller kosher. En perfekt lördagsmiddag för hela familjen och kanske några vänner.

Varken judar eller muslimer äter som bekant griskött så givetvis använder vi oss av fläsk och bacon tillsammans med nötkött i vår cowboygryta. Då vi fokuserar på griskött kan vi även vara säkra på att dessa inte slaktats enligt några mystiska religiösa seder. Sen använder vi givetvis vita bönor och smaksätter med vitlök och som avslutning reder vi grytan med grädde så att den blir så långt i från kosher som vi kan komma. Judar äter som bekant aldrig nötkött tillsammans med mjölkprodukter, så den här mat-juvelen får vi garanterat ha ifred.

Man behöver: En stor gryta, kniv, skärbräda.

Tillagningstid: ca. 60 minuter

Ingredienser för 6-8 portioner:

  • 2 paket hackad bacon (ca.300 gram)
  • 600 gram grytbitar av nöt
  • 600 gram sidfläsk med svål
  • 2 gula lökar
  • 2 gröna paprikor
  • 1 burk majs
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2 burkar vita bönor i tomatsås
  • 2 dl grädde
  • Salt, Svartpeppar
  • Mjöl

Gör så här:

  • Stek bacon tillsammans med hackad paprika och gul lök i lite smör tills baconet börjar bli tillagat.
Nu börjar det vara dags för resten av köttet.
  • Skär bort svålen på fläsket och lägg den i grytan, skär sedan fläsket i tärningar. Grytbitar är ofta väldigt stora så jag rekommenderar att man delar dem i lite mindre bitar, ungefär i samma storlek som fläsket. Tillsätt detta i grytan och stek på medelvärme i ca. 10 minuter eller till köttet börjar svettas ut vätska i grytan.
Lämpligt stora bitar av fläsket.
När köttet börjar att se ut så här är det dags för nästa steg.
  • Tillsätt krossade tomter, de vita bönorna och majs. Smula ner en tärning köttbuljong och rör ner två teskedar chiliflingor tillsammans med krossad vitlök och svartpeppar. Enklast är att bara mosa vitlöken med hjälp av botten på en kryddburk eller ett glas. Låt grytan puttra på låg värme i ca. 5 minuter.
Mosad vitlök klar för grytan.
  • Nu är den ariska cowboygrytan nästan klar. Gör en redning av 2-3 matskedar mjöl som blandas ordentligt med grädden. Hur tjock man vill ha grytan är en smaksak men personligen gör jag den gärna lite tjockare. Rör ner redningen i grytan och låt sjuda under lock i 10 minuter, smaka av med salt och eventuellt mer svartpeppar och chiliflingor.
När grytan börjar vara klar bör den se ut så här.

Grytan går att avnjutas omgående, gärna med några skivor rostat bröd. Och när man gör en så här stor laddning blir det passande nog ofta över till matlådor, vilket just ariska cowboygrytor är perfekta till.