FINLAND Idag hålls presidentvalets andra omgång med två kandidater. Alexander Stubb vinner över Pekka Haavisto och den senares homosexuella ”läggning” ska ha påverkat resultatet avsevärt.

I Finland har man idag röstat fram en ny president. Den som vinner valet ska efterträda den mest populära presidenten genom tiderna: Sauli Niinistö från Samlingspartiet.

Valet har stått mellan den tidigare finans- och statsministern Alexander Stubb, som dessutom arbetat som högt uppsatt EU-tjänsteman och den homosexuelle Pekka Haavisto från De Gröna.

Med 98,9 procent av rösterna räknade så leder Stubb med 51,7 procent mot Haavistos 48,3. Den senare har även erkänt sig besegrad och gratulerat Stubb till segern.

Tredje andraplatsen i rad

Det har spekulerats i media om det faktum att Stubb är finlandssvensk kan kosta honom röster samtidigt som man också varit skeptiska till om finländarna kan tolerera en bögpresident.

Det verkar som om homosexualiteten har spelat en större roll då en tredjedel av de finska väljarna anser att det är ett problem att Haavisto är bög. Han hamnar på andraplats i ett presidentval för tredje gången i rad. Han har dock närmat sig vid varje val, så även vid detta då han aldrig varit närmare att bli president. Han passar även på att berömma den nya presidenten.

— Jag tror att Finland får en bra president. Alexander Stubb är en kunnig människa för uppdraget, säger Haavisto.

Finlands 13:e president är naturligtvis glad över vinsten.

— Det här är mitt livs största ära. Det här är den största uppgiften en människa kan få, säger Stubb.