Arthur ”Bomber” Harris som med Churchills goda minne gav klartecken till att förgöra den tyska staden Dresden har i en nyligen upptäckt videointervju sagt att han skulle ha gjort samma sak igen.

Kan även ses här.

Denna dag inleddes de allierades bombningar av staden Dresden. Dresden hade ingen militär betydelse utan syftet med bombningarna var att sprida maximalt med terror och panik bland den tyska civilbefolkningen. Av denna anledning var bombningarna minutiöst planerade för att orsaka en eldstorm, vilket Nordfront rapporterat om tidigare idag.

Winston Churchill var direkt ansvarig för bombningarna (men försökte senare distansera sig ifrån dem) tillsammans med befälhavaren Sir Arthur ”Bomber” Harris, som ibland också kallades för ”Butcher Harris”. Butcher Harris skrev i ett memo till Churchill att bombningarna av Dresden var ”strategiskt viktiga” och att de ”hjälpte till att bevara livet för allierade soldater”. Han skrev också att han betraktar de återstående tyska städerna vara ”inte värda en enda brittisk grenadjär”.

Nu har man hittat en intervju som gjordes med Harris från 1977 som kommer att sändas för första gången på BBC ikväll. Varför intervjun inte sändes redan 1977 skulle enligt bedömare kunna bero på att det hela fortfarande var för nära inpå och att sådana som Winston Churchill, en symbol för demokrati, inte fick ifrågasättas.

I intervjun säger Harris, vilket framgår ur det utdrag som visas ovan, att han fick direktiv uppifrån hela tiden och att dessa direktiv handlade om att han fick fria händer att förstöra tyska städer i allmänhet: ”Direktivet när jag tog över var att jag inte skulle rikta in mig mot något specifikt, om jag inte beordrats till detta, utan om att spränga tyska städer i allmänhet.” I den fullständiga intervjun ska Harris även ha sagt att ”jag skulle ha förstört Dresden igen”.

Arthur Harris är död sedan 1984.

Relaterat: ’I would have destroyed Dresden again’


  • Publicerad:
    2013-02-13 16:34