STORBRITANNIEN På måndagen meddelade högsta domstolen i London att man tillåter Julian Assange att överklaga utlämningen av honom till USA. Assange har suttit fängslad sedan 2019, då han greps på Ecuadors ambassad.

Wikileaksgrundaren Julian Assange har fått tillstånd att överklaga beslutet om hans utlämning till USA, enligt ett beslut från High Court i London på måndagen. Detta innebär att en potentiellt lång överklagandeprocess nu inleds, vilket kan fördröja en eventuell utlämning avsevärt.

Två domare i High Court meddelade att Assange har rätt att överklaga utlämningsbeslutet som tidigare fattats av den brittiska regeringen. Hade beslutet gått emot honom, kunde Assange ha utlämnats till USA inom en snar framtid.

Rättsprocessen mot Assange har pågått länge och präglats av flera turer. I våras ajournerades fallet på begäran av domarna, som då uppmanade USA:s regering att ge ”tillfredsställande försäkringar” om skydd för yttrandefriheten samt garantera att Assange inte skulle riskera dödsstraff om han dömdes i USA.

Julian Assange åtalades av den amerikanska regeringen för sin roll i läckaget av cirka 700 000 hemligstämplade dokument år 2010, som rörde krigen i Irak och Afghanistan.

Sedan april 2019 har Assange varit fängslad i det brittiska Belmarsh-fängelset i London. Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London, där han sökte asyl för att undvika utlämning till Sverige på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

USA:s president Joe Biden uppgav i april att USA ”överväger” en begäran från Australien, Assanges hemland, om att lägga ned åtalet mot honom. Hur detta kommer att påverka den pågående rättsprocessen återstår att se, men beslutet från High Court innebär att Assanges juridiska kamp för att undvika utlämning till USA fortsätter.