POLITIK Fredrick Federley, den före detta centerpolitikern, har hamnat i hetluften efter att det avslöjades att han haft en relation med en man som tidigare erkänt och dömts för grova våldtäkter mot barn. Nyheten om deras förhållande väckte starka reaktioner och Federley tvingades till slut att lämna sina politiska uppdrag. Trots detta anser han fortfarande inte att relationen var fel.

Under hösten 2020 avslöjades att personen som Fredrick Federley hade haft en relation med tidigare hade dömts för upprepade sexuella övergrepp mot barn.

I programmet ”Persona non grata” uttrycker Federley att till och med förtroendevalda och offentliga personer borde kunna dejta någon som är pedofil.

”När han väl berättade att han hade suttit i fängelse så var det ganska chockartat. Och då frågar jag: ’Bara du inte har mördat någon?’ och han svarar: ’Nej.’ Då sa jag: ’Då får det vara så'”, berättar Federley.

På frågan om varför han inte frågade varför mannen hade suttit i fängelse svarar Federley att de knappt kände varandra vid den tidpunkten och att han inte ansåg att han behövde veta mer om den personen om de inte ens visste om de skulle umgås.

Han ifrågasätter tanken att man omedelbart ska avbryta kontakten med någon som har en belastad bakgrund.

”Människor kan kanske tycka att om du träffar någon med ett belastat förflutet, då ska du omedelbart avbryta kontakten”, säger Federley.

På frågan om det inte handlar om brottets allvar, att människor inte kan acceptera sexualbrott mot barn, svarar han:

”Men då får man ju säga så här: ’Vi tycker att det ska tatueras in i pannan på dem’ – så att du vet att någon är en sexualbrottsling första gången du träffar dem.”