UTRIKES. Tillverkarna bakom Barbiedockan presenterade under måndagen att de nästa höst kommer att lansera en docka med hijab.

Den muslimska olympiska fäktaren Ibtihaj Muhammad med en barbiedocka av henne själv.

Under måndagen presenterade det amerikanska leksaksföretaget Mattel att de nästa höst kommer att lansera en Barbiedocka med hijab. Den nya Barbiedockan kommer att ingå i företagets ”Shero”-program ”vilket uppmärksammar kvinnor som bryter gränser för att inspirera nästa generation av tjejer”.

Företaget har sedan tidigare även lanserat en ”mångfalds”-kollektion vid namn ”Fashionistas”. Kollektionen består av femton Barbie- och Ken dockor ”med tre kroppstyper – smal, bred och original – och en mängd olika hudtoner, ögonfärger, frisyrer och moderna utseenden”.

Utseendet på det nyaste tillskottet baseras på den muslimska olympiska fäktaren Ibtihaj Muhammad, som var den första ”amerikanen” att tävla i OS med hijab. Muhammads docka presenterades av fjolårets så kallade Shero, ”kroppsaktivisten” Ashley Graham.

”Jag är stolt över att veta att små tjejer kommer att kunna leka med en Barbie som väljer att bära hijab! Det är en barndomsdröm som blivit sann”, skriver Muhammad på Twitter.

Källor:
Barbie finally gets a hijab
Muhammads twitter
Barbies hemsida


  • Publicerad:
    2017-11-14 20:00