MÅNGKULTUREN. Rörelsen bakom internationella hijabdagen uppmanar alla kvinnor att bära slöja och visa en bild av detta i sociala medier i solidaritet med muslimer.

Kvinna i hijab.

Sedan 2013 anordnas den internationella hijabdagen den 1 februari varje år. I onsdags lanserade arrangörerna av hijabdagen sin kampanj inför 2019. Genom hashtagen #FreeInHijab (fri i slöja) ska rörelsen visa världen att ingen kvinna är förtryckt eller fängslad i sin slöja, utan att det är ett val av fri vilja, förklarar grundaren Nazma Khan.

Hashtagen ska ”utbilda” alla människor som stämplar slöjan för att vara en symbol för ett förtryck.

— Vi uppmanar kvinnor att höja rösten om att det är deras eget val att bära slöja, för att driva bort alla missuppfattningar, säger Khan.

 ”2017 bildade World Hijab Day en ickekommersiell organisation med syftet att bekämpa diskriminering mot muslimska kvinnor genom ökad medvetenhet och utbildning”, skriver grundarna av rörelsen på sin hemsida.

På internet har Khan anklagats för att sprida politisk islam, något som hon själv bestämt dementerar. Bland hennes kritiker finns kvinnorörelsen i Iran, som kämpar för att få bort slöjan som en del av det muslimska kvinnoförtrycket.

Förra årets upplaga av hijabdagen uppmärksammades bland annat på Hötorget i Stockholm, där en reporter från judiska Dagens Nyheter deltog i jippot och provade slöja.

Källa:
World Hijab Day encourages women to voice their choice


  • Publicerad:
    2018-12-28 17:45