MÅNGKULTUREN. På tisdagskvällen öppnade Skansen sina portar för firandet av ”eldfesten”, Chahar Shanbeh Souri, som inledning till  det iranska nyåret nouroz. Till skillnad från vid det svenska nyårsfirandet var det dessutom gratis entré.

Klicka för större bild.

Sedan 1891 har friluftsmuseet Skansen i Stockholm varit en institution för bevarandet och utövandet av svensk kultur och nordiska traditioner. Nu har mångkulturhetsarna invaderat även denna arena genom att låta Riksteatern arrangera den persiska Chahar Shanbeh Souri, eldfesten, sponsrat av skattebetalarna.

Chahar shanbe souri är en mångtusenårig persisk tradition som firas tisdagen närmast vårdagjämningen. Den är en förfest till det persiska nyårsfirandet, noruz, som firas dagen efter. Centralt i firandet är att människor hoppar över sju eldar. Dessutom bjuds det på bjuds det på kulturberikande mat, musik och lasershow.

Etnologen Jonas Engman på Nordiska museet tycker att det är symboliskt viktigt att traditioner från främmande kulturer flyttar in på Skansen.

— Det är ett väldigt starkt symbolspråk att man flyttat in i Kungsträdgården och sedan Skansen, som är en väldigt stark arena för det vi kallar det svenska, säger han till TT.

Engman anser att eldfesten på ett naturligt sätt knyter an till svenska högtider.

—  Det är översättbart till de teman vi firar och man använder eldar som ett symboliskt redskap. Det använder vi ju mycket i våra högtider, särskilt på våren, om man ser till valborg och påsk, säger Engman.

Mansour Hosseini, producent på Riksteatern som anordnar det mångkulturella jippot med skattemedel, glädjer sig åt att firandet har blivit så stort i Sverige – förra året hade den 23 000 besökare i Stockholm. I år anordnas firande också i Göteborg och Malmö.

Festligheterna direktsänds på persisk tv och i år inleds också ett försök med digitala sändningar från den stockholmska eldfesten på bildskärmar i Boden, Skoghall och Timrå.

Björn Björkqvist är en av många svenskar som är starkt kritiska till att det mångkulturella jippot äger rum på just Skansen. I ett inlägg på Youtube säger han bland annat:

— Nu riktar man en riktigt snorig spottloska rakt i ansiktet på Artur Hazelius genom en persisk folkfest. Hazelius skapade Skansen för att hålla den svenska traditionen vid liv. Här gör man motsatsen. Man skapar främmande arrangemang för främmande människor. Det finns ingen koppling till det svenska folket.

Som en ytterligare markering från de styrande i Stockholm var det gratis entré till evenemanget, något som nästan aldrig sker vid svenska firanden.

Källa:
Eldfesten


  • Publicerad:
    2019-03-20 09:40