KULTUR. Den 22 november för 50 år sedan släpptes en skiva som skakade om hela världen, The Beatles. Skivan har kopplats samman med Charles Manson och hans påstådda raskrigsplaner. Daniel Olofsson berättar här mer om skivan och raskriget.

Skivan som kanske tog död på hela flower power-eran som rådde under slutet av sextiotalet, The Beatles, är kanske mer känd som ”The White Album”. Den släpptes den 22 november 1968 i Europa och den 25 i Amerika. Inspelningarna startade den 30 maj och under 20 veckor spelades det in låtar till skivan både i den kända Abbey Road Studios och Trident Studios.

Beatles var under den här tiden mer eller mindre upplösta. Flera av låtarna spelades in i olika studios, vissa med gästmusiker och andra var rena soloproduktioner. På två låtar var bandet så pass ovänner att Paul McCartney spelar trummor istället för Ringo Star.

Omslaget är helt vitt med namnet upphöjt i i samma färg och det står ett nummer i ena hörnet som anger vilket exemplar skivan är. Ju lägre nummer ju mer värdefull skulle skivan visa sig att bli. Det ryktas att Per Gessle köpte ett exemplar med ett nummer under 100 för en mindre förmögenhet till sin samling. Till skillnad från skivorna innan, som till exempel Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, där det oftast var storslaget både gällande omslag, musik och produktion bestämde man sig här för att göra allt enkelt och rent.

Sgt. Pepper, extra mycket av allt i motsats till The Beatles.

Men skivan är inget man ska räkna bort på grund av detta, tvärtom, här gör bandet den bästa skivan enligt mig personligen. Medlemmarna har alla egna karriärer vid sidan av bandet vid den här tiden med filmer och soloskivor, men här tar de tillfället i akt och låter skaparglädjen flöda fritt.

Skivan som är massiv med 30 låtar på två LP-skivor rymmer väldigt mycket. Allt från ballader till rena hårdrockslåtar. Pop, rock och country, ja allt ryms i detta mästerverk. Skivans kanske mest kända låt, Helter Skelter, en låt som genomsyrar hela den här artikeln, har kallats den första Heavy Metal-låten och otaliga band har gjort sina egna tolkningar av den.

Helter Skelter betyder förvirring och kaos men låten handlar egentligen om en bergochdalbana även om den blivit synonym med våld, mord och ond bråd död, något vi kommer till senare. Vi får även politiska satirlåtar som Piggies och Back in the USSR, poplåtar som driver med hela musikbranschen som Ob-la-di-ob-la-da och tunga rocklåtar som Savoy Truffle.

Ringo Star tyckte att de skulle dela upp låtarna till två skivor och döpa dem till The white album och The Whiter album men i slutändan blev det ett dubbelalbum. Beatles brukade släppa två olika varianter av sina skivor, en i mono och en i stereo och det här var även den sista skivan som de gjorde detta med.

När Beatles spelade in sina skivor spelade de ofta in låtarna i väldigt många olika versioner. Detta gav dem enormt många olika låtar så ofta kan mono och stereo versionerna skilja sig åt ordentligt. Till exempel låten Not Guilty som de spelade in 102 gånger innan de tyckte att de hade någon bra version. Man kan förstå att Ringo hoppade av bandet lite titt som tätt, sex veckor i sträck med samma låt bakom trumsetet skulle nog testa tålamodet för självaste guru Maharishi Mahesh Yogi.

Denne Yogi är faktiskt vad låten Sexy Sadie egentligen handlar om. Beatlarna var i Indien under delar av sextiotalet och deras guru, Maharishi Mahesh Yogi visade sig vara lite väl upplyst. När anklagelserna om sexuellt ofredande började hagla över den gudfruktige gurun bestämde sig bandet för att åka hem till England. När de skulle åka undrade yogin vad som var fel. Då svarade John Lennon ”Well, you’re suppossed to be the mystic, you should know”. Istället för att sjunga Maharishi, what have you done så ändrade de till Sexy Sadie, what have you done.

Men skivan har inte bara fått positiv uppmärksamhet. Enligt vissa kan den rent av ha varit närapå att starta det tredje världskriget och kan ha varit slutpunkten för hela den så kallade hippievågen.

Under en helg 1968 mördades Sharon Tate, Leno Labianca och fem till under mer eller mindre ritualistiska former. Mördarna skrev orden Death to pigs, Healter Skelter, Pigs och Rise på brottsplatserna och detta kom att knytas till just Beatles och deras senaste skiva.

Åklagaren Vincent Bugliousi drev igenom en fantasifull teori om att Charles Manson och hans så kallade ”familj” hade lyssnat på Beatles nya skiva och i låtarna läst in budskapet att det var dags att starta ett raskrig. Enligt Bugliosi såg Manson Beatles som apokalypsens fyra ryttare och efter att raskriget var över skulle Manson och hans följare styra världen.

Charles Manson, monster och Beatlesfan.

Manson var enligt Bugliosi även fascinerad av Adolf Hitler och ska ha sagt att ”Hitler is a tuned-in guy who leveled the karma of the jews” och att ”Hitler has the right answer to everything”. Enligt Bugliosi trodde Manson också att den vita rasen var överlägsen alla andra raser och om inte Manson hade stoppats hade det blivit mer eller mindre ett nytt världskrig och en andra förintelse.

Bugliosi trodde att Manson skulle kunna använda sina mentala krafter och på så vis lyckas charma juryn, bli friad och genom media skulle hans budskap nå världen och därmed skulle raskrig, kaos och död vara ett faktum. Manson fick därför aldrig vittna i rätten eller kalla några vittnen för sitt försvar.

I låtarna Helter Skelter, Blackbird, Sexy Sadie, Piggies, Rocky Rackoon, Revolution med flera skulle Manson ha fått instruktioner från Beatles, vilka han var ihopkopplade med på ett psykiskt plan. Manson hade sedan länge sett att ett raskrig var på väg och nu hade Beatles också insett detta och meddelade Charles Manson genom skivan att det var dags att förbereda sig. Raskriget kallades Helter Skelter och det var ”coming down fast” som det sjungs i låten.

Manson och hans så kallade familj började att rusta upp inför det kommande raskriget. De bosatte sig i öknen, köpte på sig vapen och byggde om bilar till dune buggys på bästa Mad Max manér. När sen inte raskriget kom ska Manson ha beordrat Charles ”Tex” Watson att ta med sig några flickor och mörda Roman Polanskis fru, Sharon Tate, och därmed sparka igång raskriget. Tex Watson meddelade att ”I’m the devil. Here to do the devil’s business” innan de mördade alla som befann sig i huset och skrev ordet Pig på dörren med Sharon Tates blod.

När detta inte verkade utlösta något raskrig ska, enligt Bugliosi, Manson ha beordrat ytterligare ett massmord. Den här gången på specerihandlaren Leno Labianca och hans fru Rosemary. Nu skrev de mer saker i huset med offrens blod. Orden Rise, Death to piggies och felstavade Healter Skelter på kylskåpsdörren. De ristade även in ordet XXAR i magen på Leno vilket även har tolkats som WAR.

De tog även med sig Rosemarys Labiancas plånbok vilken skulle lämnas i den svarta stadsdelen Harlem och på så vis peka på att det var svarta som legat bakom.

Här börjar berättelsen gå mot sitt slut. Några månader senare gör polisen en razzia mot familjen i jakt på stulna bilar och griper 27 personer därav Susan Atkins, även känd som Sexy Sadie som Beatleslåten. Atkins skryter under sin tid i arresten om morden för sina cellkamrater vilka sedan berättar för polisen vad de hört. Snabbt grips de inblandade därav även Charles Manson.

Men om vi pausar här och benar ut de så kallade ”bevisen” för detta påstådda raskrigsscenario finner vi att kanske kopplingarna mellan Beatlesskivan, Manson och raskriget mest fanns i Bugliosis egna fantasi.

Under de inledande förhören pratar ingen av de åtalade om något raskrig. Tjejerna skyller på Tex Watson som inte verkar veta om han är Jesus Kristus, sin egen mor eller Charles Manson. Watson kommer senare att skylla på Manson vilket de andra också kommer att göra alltmer eftersom.

Manson själv har hela tiden sagt att vad som hände inte var hans sak, han hänvisar till de inblandade. Detta kan kanske låta som att han försöker slingra sig undan ansvar men om vi börjar bena lite i vilka personerna bakom morden var och vilka affärer och intriger de var iblandade i växer en helt annan bild fram.

Charles Manson
Charles Milles Maddox, senare Manson, föddes 11 november, ofta misstaget för 12 november, 1934 i Ohio. Han hade en brokig uppväxt med en ensamstående mor med missbruksproblem. Han hamnade snabbt i trubbel och dömdes första gången för rån när han var 13. År 1967 hade han suttit på ungdomsanstalter och i fängelse i mer än halva sitt 32-åriga liv.

Manson på den ideella skolan för den tidens ”värstingar”, Boys Town. Han rymde fyra dagar senare.

När han skulle släppas från Terminal Island efter att ha avtjänat ett 10-årigt straff för att ha försökt lösa in en förfalskad check, sa han själv att han var livrädd för livet på utsidan. Manson såg sig själv som en dum redneck och man kan tänka sig att världen 1967 och the Summer of Love, tedde sig skrämmande och väldigt annorlunda när man varit inlåst i 10 år.

Manson före han släpptes ut i frihet sista gången.

Men Manson som hade lärt sig spela gitarr i fängelset begav sig till Kalifornien och den kända hippiegatan Haight-Ashbury. En intressant anekdot är att countrystjärnan David Allan Coe som också har en liknande bakgrund påstår att han lärde Manson att spela gitarr. Men mest troligt var det dock en annan kåkfarare Alvin ”Creepy” Karpis som lärde honom. Han skriver följande i sin självbiografi om Manson:

This kid approaches me to request music lessons. He wants to learn guitar and become a music star. ”Little Charlie” is so lazy and shiftless, I doubt if he’ll put in the time required to learn. The youngster has been in institutions all of his life —first orphanages, then reformatories, and finally federal prison. His mother, a prostitute, was never around to look after him. I decide it’s time someone did something for him, and to my surprise, he learns quickly. He has a pleasant voice and a pleasing personality, although he’s unusually meek and mild for a convict. He never has a harsh word to say and is never involved in even an argument.

Väl ute i frihet kom Manson in i gemenskapen och med sina musikaliska talanger bildades snabbt en stor grupp som följde varandra överallt, detta kom senare att kallas Mansonfamiljen. Manson säger att de inte var hippies utan slippies för att de hade ”slipped out of society”.

Manson precis efter det sista gripandet.

De spelade musik, festade och levde helt enkelt utanför det vanliga samhället. De köpte en buss och åkte runt på något vi kan kalla en lång semesterresa, men snart var bussen för liten. Gruppen växte ständigt och genom olika kontakter flyttade de in i Beach Boys-trummisen, Dennis Wilsons, hus. Wilson imponerades av Mansons musik och de köpte till och med en låt av honom för 5000$, Never learn not to love. Wilson hjälpte även Manson att spela in en egen skiva som kom att släppas senare under rättegången. Lie: The Love and Terror Cult.

Lie: The Love and Terror Cult.

Men snart blev Manson och alla slippies för mycket för Wilson som ändå levde i systemet och samhället så de flyttade vidare. De flyttade nu till en övergiven filmstudio för westernfilmer ute i öknen, Spahn Ranch. Ranchen ägdes av en blind miljonär, George Spahn. Gruppen tog hand om Ranchen och George och alltfler människor flyttade in på Ranchen. Enligt rykten ska även olika kändisar som sångaren i The Doors, Jim Morrison ha besökt ranchen.

Senare kom även ett motorcykelgäng, Straight Satans, att flytta in. Varför de flyttade in kan ha varit som livvakter men det kommer vi in på lite senare då berättelsen vävs ihop.

Vincent Bugliosi
Vincent T. Bugliosi Jr. föddes 18 augusti 1934 i Minnesota. Bugliosi som hade italienska rötter fick ett tennisstipendium och gick ut juridikutbildningen 1964. Under sin åtta år långa karriär som åklagare lyckades han få 105 av sina 106 fall till fällande domar. Mest känd är han för fallet med Charles Manson och morden på Sharon Tate och Leno Labianca.

Bugliosi talar till media under Manson rättegången.

Man kan tycka det är lite märkligt att man kan döma någon som uppenbarligen inte mördat någon men Bugliosi lyckades skapa ett verkligt monster av Charles Manson. Vi läser vad han själv säger om Manson i en intervju i Time Magazine 2009.

His moral values were completely twisted and warped, but let’s not confuse that with insanity. He was crazy in the way that Hitler was crazy. In fact, Hitler was Manson’s greatest hero — he spoke about Hitler all the time. He said that Hitler had the right answer for everything, that he was a tuned-in guy. So he’s not crazy — he’s an evil, sophisticated con man. We’re talking about evil here, as opposed to mental illness. Manson wanted to kill as many people as he could.

Man skulle kunna säga att Bugliosis skapelse av monstret Charles Manson tog udden av hela kärleksrörelsen under 60-talet. Bilden av hippien som tog dagen som den kom och levde utanför samhällets ramar byttes nu ut mot ett vitt rasistiskt monster som inte drog sig för att mörda. Att de sen använde droger slog ytterligare en spik i kistan och drogromantiken som rådde under 60-talet fick sig en ordentlig törn.

Plötsligt började folk köpa på sig vapen som aldrig förr och misstänksamheten mot hippies fick ett eget liv. Hela tanken på att samhället var fel och borde förändras slogs i kras. Kriget i Vietnam som enligt väldigt många också var galet hamnade nu i skuggan under den nästan ett år långa rättegången. Att media slängde sig som hungriga vargar över fallet förvånar nog ingen och huvudpersonerna, Manson och hans så kallade familj vältrade sig i den nyfunna stjärnglansen. De rakade av sig håret, sjöng sånger under rättegångarna och skar in kryss i sina pannor för att visa att de hade ställt sig utanför samhället som hade förkastat dem. Manson gjorde senare om sitt kryss till en svastika något han själv förklarade så här:

You have two choices, accept me as your leader or your whole social thought will go into anarchy. I am what you are making me. I was good and now I know none. For you as a group of people have shown me no mercy. The mark on my head simulates the dead head black stamp of rejection, anti-church, falling cross, devil sign, death, terror, fear.

I wanted to be a good guy but you didn’t let me. I make a motion that Nixon give me this country…It is either a state of total anarchy or total control. A brand new Young America with no weakness. A brand new world with love and peace.

When I die I don’t die, the world dies. I have always lived and I will always live…Much is coming. Much needs to be done.

Under rättegången gavs även skivan ut med Mansons inspelningar som han gjorde med Dennis Wilson. Inspelningarna påstås ha kostat 7$ att göra då de spelades in på en enkel bandspelare. Musiken består mest av Manson och hans gitarr. Under åren har många gjort covers på låtar från skivan. Den mest känd är kanske Guns ’n’  Roses inspelning av Look at your game girl.

Omslaget gjorde narr av hela rättegången och är en bild av tidningen Lifes framsida fast med en bokstav borttagen så att det står Lie. I tidningen var det en lång artikel med namnet ”The dark edge of hippie life”, vilken givetvis består mest av lögner och skräckpropaganda blandat med Vincent Bugliosis fantasier om raskrig och andra hemskheter.

Bugliosi skrev även boken Helter Skelter vilken blev en enorm succè med över 7 miljoner sålda exemplar och han gjorde dessutom två filmer om fallet, en 1976 och en 2004. Bugliosi lyckades få alla inblandade i fallet dömda till dödsstraff, något som Kalifornien avskaffade innan de dömda hann avrättas. Något som Bugliosi inte blev nöjd med.

He should have been executed, and I told the jury, if this was not a proper case for the imposition of the death penalty, then no case ever would be. Manson did not deserve to live.
Time magazine 2009

Men det var inte bara Bugliosi som tryckte på för sin teori. Manson berättade även om sin advokat i TV-programmet Nightwatch 1986:

I never thought about Hitler or Mussolini that much until the district attorney had a Jewish guy in behind him helping him with this, and he kept pushing it over on me. That’s why I got a Jewish lawyer, to try to show that I was not – that cost me my life there – to show that I wasn’t pushing that madness. Then I got to looking at it. Beyond the hate of it, I got to seeing the jews do run everything.

Bobby Beausoleil
Robert Kennedy Beausoleil föddes 6 november 1947 i Californien. Beausoleils växte upp i en arbetarklassfamilj. Han var lite av en rebell och skickades till en reformskola. När han gick ut skolan pendlande han mellan att bo i San Fransisco och Los Angeles. Han spelade i olika band som Milky Way och Love. Han var även skådespelare och spelade en roll i Kenneth Angers film Lucifer Rising där han även gjorde musiken.

Bobby Beausoleil i Lucifer Rising.

Men Bobby Beausoleil sålde även droger. Han sålde till exempel meskalin till motorcyckelgänget Straight Satans. Detta slog dock väldigt fel då det visade sig att det var stryknin han sålt. Motorcyckelgänget ville ha tillbaka pengarna så Beausoleil begav sig till langaren som sålt meskalinet som visade sig vara stryknin till honom, Gary Hinman. Med sig hade han även Susan Atkins och Mary Brunner men Hinman vägrade att betala tillbaka pengarna.

MC-väst från Straight Satans, San Fernando Valley.

Beausoleil ringde då till ranchen och pratade med Manson som tog med sig ett samurajsvärd och åkte till Hinman som fortfarande vägrade att betala tillbaka pengarna. Manson skar då Hinman i örat och ansiktet med svärdet och begav sig därifrån, i tron att Hinman nu skulle betala, vilket han fortfarande vägrade att göra. Efter tre dagar slutade det med att Beausoleil högg ihjäl Hinman och orden Political Piggy skrevs och ett tassavtryck med blod ritades på väggen för att få det att se ut som att några av Hinmans vänsterextrema vänner eller de svarta pantrarna hade gjort det.

Helter Skelter was the prosecution’s theory because they wanted to get Manson into the act. They tried every trick in the book. Actually Hinman’s ear was never cut off- never gone. It was more that his cheek was sliced that intersected the edge of his ear and you can see it in his autopsyreport. Bugliosi told the jury Manson cut his ear off, but it’s there in the autopsyreport. You see the Sheriff’s Homocide Department wanted to get Manson involved with my case, which was very difficult because Manson was not involved.
Bobby Beausoleil, 1981

Beausoleil stal sedan Hinmans bil i förhoppningen att kunna sälja den och på så vis kunna betala igen motorcyckelgänget sina pengar. Han greps senare i den stulna bilen och sitter fortfarande i fängelse där han enligt ryktet ska vara en högt uppsatt medlem i the Aryan Brotherhood.

Tex Watson
Charles Denton Watson Jr. föddes 2 december 1945 i Texas. Watson växte upp i ett kristet hem. Han var en toppstudent, fotbollsspelare och jobbade med skoltidningen. Efter skolan började Watson arbeta på flygplatsen vilket gav honom gratis flygbiljetter som han använde till att flyga till en skolkamrat i Los Angeles. Där kom han i kontakt med musik och droger, främst psykedeliska droger väckte Watsons intresse och snart började han umgås i samma kretsar som Charles Manson.

Charles Watson i High School.

Likt Bobby Beausoleil handlade även Watson med droger och likt Beausoleil skulle även detta komma att slå hårt för Charles Manson. Watson hade en affär på gång där han skulle köpa 25 kilo marijuana av en svart knarklangare och hallick, Bernard ”Lottsapapa” Crowe. Han tänkte sälja 22 kilo av knarket dyrare och på så vis få tre kilo gratis själv.

Han träffade Crowe och gjorde upp affären. Problemet var bara att han inte hade några pengar att köpa knarket för och Crowe litade inte på Watson. De bestämde därför att Watsons flickvän, Luella, skulle stanna som säkerhet. Watson tog dock bara knarket och stack och lämnade sin flickvän helt i händerna på Crowe.

Bernard ”Lottsapapa” Crowe

Crowe blev rasande när han insåg att Watson lurat honom och ringde till ranchen och frågande efter Charles, av misstag trodde de att det var Manson han ville prata med då alla kallade Charles Watson för ”Tex”. Manson svarade och Crowe hotade med att om inte de löste situationen skulle han komma till ranchen och döda allihop. Manson blev således tvungen att åka till Crowe och se till så att både tjejen som nu var gisslan och de övriga på ranchen inte skulle bli dödade.

Men trots Mansons vältalighet lyckades de inte lösa problemet och det slutade med att Manson sköt Crowe i magen. Crowe överlevde skottskadan men Manson trodde att han hade dödat honom och han trodde också att Crowe hade kopplingar till Black Power-organisationen de svarta pantrarna. Manson anlitade då motorcyckelgänget Straight Satans som livvakter på ranchen ifall de svarta pantrarna skulle komma och kräva hämnd.

Susan Atkins
Susan Denise Atkins föddes 7 maj 1948 i Kalifornien. Atkins föräldrar var missbrukare och hon hade en kringflackande barndom. Hennes mor dog när hon var ung och Atkins fick ofta ta hand om både sig själv och sina bröder.

Susan ”Sexy Sadie” Atkins.

1967 bodde Atkins med några vänner i ett övergivet hus men polisen gjorde en razzia och hon blev hemlös. Vid den här perioden åkte Manson och gruppen runt i bussen som jag nämnt tidigare och när Atkins erbjöds att åka med var svaret enkelt.

När Gary Hinman mördades var Susan Atkins med och det var även hon som skrev orden Political Piggy på Hinmans vägg och ritade tassavtrycket. Hon var även med vid morden på Sharon Tate där hon skrev ordet Pig på dörren.

Dörren till Roman Polanski och Sharon Tates hus.

Slutsatser
Som man kan se finns det många kopplingar som leder till helt andra slutsatser än de våta drömmarna om Adolf Hitler, vit överlägsenhet, raskrig och Beatles som Vincent Bugliosi drog. Jag kommer här att försöka bringa lite klarhet i några av de lösa pusselbitarna som aldrig fick plats i pusslet.

Vid alla morden skrevs olika saker på brottsplatserna i offrens blod. En teori är att Susan Atkins som skrev orden hade en plan, nämnligen att få Bobby Beausoleil frisläppt. Om det skulle visa sig att mördaren hade samma modus operandi vid alla morden skulle ju Beausoleil vara oskyldig.

På den sista brottsplatsen gick de ytterligare ett steg och skrev fler saker, Rise, Healter Skelter, Death to pigs och War. Här bör det även tilläggas att Bobby Beausoleils flickvän, Leslie van Houten var med och mördade och skrev budskapen i blod på den sista brottsplatsen. Manson själv och flera andra i gruppen har också sagt att detta mer eller mindre egentligen var det verkliga motivet. Polisen gjorde dock aldrig någon koppling. Susan Atkins skriver följande i sin självbiografi, Child of Satan, Child of God:

Vincent Bugliosi, the prosecutor, later totally rejected this theory of “copycat” killings to free Bobby, and remained convinced that the Manson Family had a wild and massive plot to bring about Armageddon and to flee to the bottomless pit in the desert, from where Charles Manson— sometimes thought as Jesus Christ— would one day be summoned to lead the world. But to the best of my understanding, the copycat plan was the primary motive behind the most horrible rampage of killing and human destruction in California history— the Tate-LaBianca Murders.

Politiska budskap, ett försök att vilseleda polisen och få en kamrat frikänd?

Vid mordet på Leon Labianca stals en plånbok som jag nämnt tidigare. Detta skulle enligt Vincent Bugliosi varit en del av planen. Plånboken skulle lämnas i den svarta stadsdelen Harlem där polisen snabbt skulle göra ytterligare kopplingar till de svarta pantrarna.

Plånboken hittades fyra månader senare på en bensinstation i ett vitt område, i toaletten, gömd i själva vattentanken. En mer trolig teori är att de rånade paret Labianca för att kunna betala motorcyckelgänget som nu var livvakter på ranchen. Denna teori styrks även av det faktum att stölden av plånboken gjordes av Charles Manson själv och han åkte direkt efteråt till Straight Satans och gav dem pengarna, något han berättat om själv i intervjuer.

Gömstället för plånboken som skulle starta raskriget.

Dennis Wilson och Terry Melcher spelade in en skiva med Manson och Melcher hade även planer på att göra en dokumentärfilm om deras hippiekollektiv. De drog sig dock plötsligt ur efter ett besök på ranchen där Manson hamnade i bråk med en full stuntman och Mansons drömmar om en musikkarriär krossades. Detta ska ha tagit hårt på Manson och med sin bakgrund som kåkfarare lade han väldigt stor vikt vid att man ska hålla sitt ord och vara ärlig. Gissa vem som hyrde ut sitt hus till Roman Polanski och Sharon Tate? Ingen mindre än Terry Melcher. Nu har det visat sig att Manson visste att Melcher flyttat men enligt vissa av de inblandade ska detta varit ett av skälen till att de åkte just till det huset. De skulle sätta skräck i Terry Melcher för att han inte höll sitt ord.

Terry Melcher, mannen som bröt sitt ord till Charles Manson.

Vid mordet på Sharon Tate mördades även Wojciech Frykowski och Jay Sebring som båda langade knark till kändisar i Hollywood. Det finns även tecken på att Sebring, Rosemary Labianca och Watson kände varandra sedan tidigare.

Som jag berättat om Tex Watson gjorde även han många knarkaffärer och när man läser om hur han lämnade sin flickvän hos den svarta hallicken och knarklangaren Bernard ”Lottsapapa” Crowe börjar en bild av en känslokall psykopatisk knarklangare växa fram. Ska man tro vad de övriga i gruppen säger så var han dessutom sällan på ranchen med de andra utan han gjorde mest affärer, affärer som inte sällan utmynnade i våld.

Watson var en duktig så kallad ”High School Fotboll Player”, våldsam, ”alfahanne” och över 30 cm längre än Manson. Att Manson skulle ha kunnat beordra honom att åka och mörda främlingar för att starta ett raskrig låter lite väl långsökt. Om man däremot tänker att det fanns knarklangare från den rika Hollywoodsfären på mordplatserna känns det mindre långsökt.

Gräver man lite djupare så får man dessuotm veta att det inte var förrän Charles Watson började förstå att han kunde få dödsstraff som även han hoppade på Helter Skelter-tåget. När man ställs inför döden antar jag att man tar de chanser man kan för att överleva några dagar längre. Detta tåg hoppade flera av de andra också på ju mer tiden gick, Linda Kasabian till exempel som körde bilen mördarna åkte i vid Tate-/Labianca-morden. Hon blev helt friad tack vare sitt vittnesmål.

Linda Kasabian friades efter sitt vittnesmål om raskriget, Helter Skelter.

Sen finns det några fler trådar som jag bara tänkte nämna lite kort. Paret Labiancas dotter var tillsammans med Joe Dorgan som var medlem i Straight Satans vilket ger oss ett väldigt märkligt band mellan de inblandade. Susan Atkins och Bobby Beausoleil hade kopplingar till the Church of Satan och Anton LaVey och vissa menar att det skulle varit ockulta offermord. Sen finns det några False flag-teorier också men jag tror inte vi ska gå djupare än så.

Kanske sanningen går att läsa i The National Bulletin?

Raskrig, copycatmord eller knarkaffärer. Denna väv av intriger och färgstarka karaktärer både fascinerar och skrämmer folk världen över än idag, 50 år senare. Många skriver fortfarande böcker och det kommer också ut dokumentärer titt som tätt. Jag personligen fann detta fall mycket intressant redan när jag första gången såg en dokumentär under mina yngre tonår, men jag tyckte redan från början att något inte verkade stämma. Charles Manson var väldigt speciell och att förstå honom kan vara svårt för de flesta. Han talade ofta i gåtor, spelade olika roller och spexade framför kameran. Vi har nog alla sett klippet där han får frågan om vem han egentligen är. Han svarar med att göra massa grimaser och avslutar med att viska ”I’m nobody”.

Men bakom fasaden av galningen fanns en rasmedveten och vaken människa. I boken The Manson files kan man läsa Mansons egna ord och han kommer ofta till slutsatsen att vi, mänskligheten, förlorade andra världskriget och den verklighet vi nu tvingas leva i är följderna av detta.

World War II – When millions of people died trying to put order into the world it was covered up and lied about.
Charles Manson

Charles Manson älskade Beatles och just den vita skivan var som sagt hans favoritskiva. Men sanningen om hur han tolkade låten Helter Skelter kommer vi dessvärre aldrig att få veta. Manson dog den 19 november 2017.

Fools think in life and death circles because they are locked in fear. – No one ever dies, no one ever lives – Those are two words in a left over game.
– Charles Manson

För omkring 10 år sedan bestämde jag mig för att skriva ett brev till Charles Manson. De som följde nyheterna kring Manson medan han levde minns att det ofta skrevs att han hade dött, något som givetvis alltid var rena lögner av media för att sälja tidningar. Detta fick dock mig att tänka att om jag inte testar att skriva till honom nu så kanske han hinner dö på riktigt.

Jag skrev och berättade om vem jag var och lite om mina husdjur. Jag skrev om världspolitk och andra världskriget. Läget i världen just då kretsade mycket kring krigshetsen mot Muammar Khadaffi och Sverige som just hade bestämt sig för att bistå med en så kallad ”fredsframtvingande enhet”, eller åtta Jas Gripen-plan som flygspanade för bombflyg och så vidare. Efter några månader fick jag svar.

Charles Mansons brev till Daniel Olofsson (Klicka för större bild)

Det var dock inget personligt svar utan mer av ett pussel bestående av tre vykort och sex pappersark vilka var fullskrivna med små klurigheter. Jag tänkte avsluta den här artikeln med några citat ur brevet och några rekommendationer för er som vill se eller läsa mer om Manson och Helter Skelter.

My me is all me from inside out.

Make up more crimes with new laws using your dishonor to cheat and lie. Saying will the crooks lie so do we. Crooks lie for the law as law for money laws.

When you start a new thing 50 years ago others will come to you and say they started it 25 years ago. Others will say it was started 200 years ago yet others will say they just started it.

Rekommenderad läsning:
Nikolas Schreck – The Manson file
Marlin Marynick – Charles Manson now
Nuel Emmons och Charles Manson – Manson in his own words.

Rekommenderade dokumentärer:
Charles Manson Superstar
Charles Manson Final Words


  • Publicerad:
    2018-11-22 09:00