MÅNGKULTUREN. I det invandrartäta området Gamlegården i Kristianstad skedde under nyårshelgen flera våldsamma upplopp. Nu har även biblioteket fått stänga efter att det slagits sönder.

Genrebild. Foto: Pxhere (CC Public Domain).

Inför nyårshelgen har det varit flera våldsamma upplopp i gettot Gamlegården i Kristianstad där ”ungdomsgäng” skjutit raketer mot polisen och satt eld på sopcontainrar.

Nu rapporteras att även biblioteket i det invandrartäta området vandaliserats under nyårshelgen. Biblioteket har tvingats att stänga på grund av förstörelsen och man vet inte när det kommer att öppna igen.

— Det är tråkigt det som hänt. Rutor har krossats och det är glas inne i lokalen. Rutorna måste lagas och lokalerna städas ordentligt. Små barn som kryper på golvet kan skadas. Det är glaskross på flera ställen, sade Pernilla Tomasson, biträdande bibliotekschef i Kristianstad.

Politikerna i Kristianstad har tidigare lagt 22 miljoner kronor på att rusta upp Gamlegården och på att bygga ett nytt utomhusbad som är helt gratis för de boende att använda. Inte ens under byggtiden lyckades invånarna avstå från att stjäla verktyg för hundratusentals kronor.

Efter invigningen i början av juli 2019 förstördes badet direkt och vandaliserades därefter varje natt.

Boende i området vågade då inte ens vistas på egna uteplatser i området efter hot från kriminella och obehöriga.

Källa:
Bibliotek sönderslaget i Kristianstadsgetto


  • Publicerad:
    2020-01-02 20:00