GLOBALISM Det ljusskygga elitmötet kallat ”Bilderberggruppen” kommer att träffas i Madrid från 30 maj till 2 juni. Det är dock ännu oklart vilka svenska representanter som kommer att delta.

Det var i början av maj som tidningen Nya Tider blev först med att avslöja att årets upplaga av Bilderbergmötet kommer att hållas i Madrid från och med i dag och fram till och med söndag.

Tidningen kom även över e-postmeddelanden som visade att EU-ministern Jessika Roswall (M) hade bjudits in, men att hon uppgett att hon har förhinder. I skrivande stund är det oklart vilka personer från Sverige som kommer att befinna sig i Madrid, även om rapporter bör komma under dagen.

Bilderberggruppen är ett ”informellt” och hemligt nätverk av inflytelserika personer från storfinansen, politiken, medierna och akademin. Den hemlighetsfulla gruppen leds av en styrelse och bildades 1954. Namnet kommer från det första mötet som hölls på Hotel de Bilderberg i Oosterbeek, Nederländerna.

Gruppen samlas årligen på olika platser runt om i världen för att diskutera globala frågor och politiska trender, men de specifika diskussionerna och deltagarna hålls strikt hemliga och mötena genomförs helt utan insyn från medier. Kritiker menar att Bilderberggruppen är ett format för eliten att ostört planera det kommande året över huvudet på de formella maktstrukturer som påstås ta de viktiga besluten.