INRIKES. Det rättspsykiatriska läkarintyget gör att den 56-årige mannen bedöms psykiskt sjuk.

Den 56-årige man som i somras körde på en cyklande familj på Öland och dödade mamman och den ene sonen kan ha varit allvarligt psykiskt störd, skriver Expressen.

Det rättspsykiatriska läkarintyget gör att mannen bedöms slippa fängelse.

— Vittnen upplevde honom som lite märklig, säger kammaråklagare Kjell Jannesson.

Det var 22 juli i somras som 56-åringen körde på en sydsvensk tvåbarnsfamilj nära en camping på Joels väg i Färjestaden.

— Hela familjen färdades på cykel och gjorde allting rätt. De körde efter varandra på led och höll så långt ut till höger som det gick, har åklagaren tidigare sagt till Kvällsposten.

Den 49-åriga mamman och en sexårig son dog. Den 50-årige pappan skadades lindrigt, medan en åttaårig son klarade sig oskadd.

— Det var förmodligen den sonen som först såg bilen och hann undan, säger Kjell Jannesson.

Enligt vittnen körde bilen mycket fortare med sin Chevrolet Epica än vad som var tillåtet på vägen.

— Resultatet av den bekräftar det vi visste tidigare. Att bilen framförts med betydande hastighet när olyckan skett, säger åklagaren.

— Hur fort det gick vill jag inte säga.

Mannens bil skadades när den körde in i en lyktstolpe efter att ha mejat ner den cyklande familjen.

Före sin dödande attack var han ytterst nära att köra på en kvinna som hade ett barn i barnvagn och ytterligare två barn i sällskap, vilket gör att han betedde sig som om han verkligen försökte dräpa oskyldiga människor längs vägen.

56-åringen har hela tiden sagt att han inte kommer ihåg händelsen. Minnet är borta från det att han svängde in på den väg där han körde på familjen.

Han misstänks för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, framkallande av fara för annan och grov vårdslöshet i trafik.

Mannen nekar inte till anklagelserna. Eftersom han inte minns vad som hänt kan han varken erkänna eller förneka. Men någon häktning för dråpen har det inte varit mycket tal om.

Åklagaren begärde bilföraren häktad men Kalmar tingsrätt såg inget skäl för häktning.

— Vi kan inte utesluta att min klient har drabbats av ett sjukdomstillstånd, säger 56-åringens advokat Niklas Kappel.


  • Publicerad:
    2020-11-13 11:30