UTRIKES. I förra veckan begärde Melinda Gates officiellt skilsmässa, men nya uppgifter gör gällande att Melinda kontaktade skilsmässoadvokater redan för två år sedan. 

Bill och Melinda Gates. Foto: Kjetil Ree, (CC BY-SA 3.0).

I förra veckan meddelade paret Bill och Melinda Gates att de skulle skilja sig. Bill Gates kommenterade det hela på twitter:

– Efter stor eftertanke och en hel del arbete på vårt förhållande har vi kommit fram till beslutet att avsluta vårt äktenskap.

Paret träffades på Microsoft, företaget som Bill Gates grundade tillsammans med den nu avlidne Paul Allen. Melinda Gates började på företaget redan 1987 och steg i graderna till verkställande direktör. Melinda och Bill gifte sig på nyårsdagen 1994. När första barnet föddes 1996 lämnade Melinda Microsoft för att ta hand om familjen och sedermera parets välgörenhetsstiftelse.

Bill Gates, nu 65 och Melinda 56 har fått tre barn under deras 27- åriga äktenskap men nu går de alltså skilda vägar.

Parets gjorde ett officiellt uttalande förra veckan:

– De senaste 27 åren har vi uppfostrat tre underbara barn och byggt en stiftelse som jobbar över hela världen för att ge alla människor möjligheten att leva friska och produktiva liv. Vi delar fortsatt tron på det uppdraget och kommer att fortsätta jobba tillsammans med stiftelsen, men vi tror inte längre på att vi kan växa som ett par i den här nästa fasen i våra liv.

Men i sin skilsmässoansökan råder det andra tongångar, där anger Melinda att äktenskapet är ”trasigt bortom räddning”.

Kopplingar till pedofilen Jeffrey Epstein

Och nu avslöjar Wall Street Journal att Melinda Gates hade kontakt med skilsmässoadvokater från flera firmor redan för två år sedan, i samband med att New York Times avslöjade att Bill Gates haft flera möten med pedofildömde juden Jeffrey Epstein.

Gates möter Epstein första gången redan 2011 och enligt Bill ska anledningen ha varit ”filantropiska angelägenheter” miljardärer emellan. Men kontakten sker efter att Epstein fått sin första sexbrottsdom. Något som inte verkar ha bekymrat Bill Gates nämnvärt.

Bill ska också ha skrivit till sina arbetskollegor om hur han uppfattade Jeffrey Epsteins livsstil som ”mycket annorlunda och fängslande.”

Melinda ska alltså inte ha vetat något om dessa kontakter förrän för två år sedan.

Nu ska paret dela upp en biljon kronor mellan sig.

Bill Gates äger enligt CNBC aktier i Microsoft värda 26 miljarder dollar, motsvarande 218 miljarder kronor. Enligt Forbes är Bill Gates den fjärde rikaste personen i världen.

Det finns även en stor andel bostäder-främst deras primära hem i Medina, Washington kallad Xanadu 2.0 efter egendomen i ”Citizen Kane”. Den högteknologiska bostaden är på 6 100 kvadratmeter och innefattar även en egen biograf, en stor bassäng med undervattenshögtalare och ett gym på 200 kvadratmeter.

Paret har också en hästranch i Wellington, Florida, två bostäder i Kalifornien, en i Del Mar och en i Indian Wells.

Dessutom äger paret Gates en ö i Belize, Grand Bogue Caye, som 2019, enligt CNBC, är värd 25 miljoner dollar.

De har även de senaste åren köpt upp jordbruksmark över hela USA och är med sina nära 100 000 hektar landets största jordägare, skriver New York Post.

Enligt CNBC har Gates en samling sportbilar till ett värde av 650 000 dollar. Bland bilarna finns en Porsche 911, en Jaguar XJ6, en Porsche Carrera Cabriolet 964 och en Ferrari 348.

Bill har också en konstsamling med föremål och konst av bland andra Leonardo da Vinci, och han betalade 30,8 miljoner dollar för anteckningsboken ”Codex Leicester”. Hela samlingen beräknas vara värd 130 miljoner dollar.

Den sammanlagda förmögenheten landar på 130 miljarder dollar – över 1000 miljarder kronor.

I delstaten Washington, där skilsmässan genomförs finns grundregeln om gemensam egendom mellan makar – allt som förvärvas under äktenskapet antas tillhöra den gemensamma egendomen.

Melinda Gates har anlitat tre skilsmässoadvokater, däribland stjärnadvokaten Bob Cohen, som tidigare anlitats av bland andra Michael BloombergUma Thurman och Ivana Trump.

The Gates foundation

Bill och Melinda Gates stiftelse, The Gates Foundation, har genom åren skänkt stora summor till bekämpningen av olika sjukdomar, och meddelade i april förra året att man ska ge över en miljard dollar i ”coronastöd” över två års tid. Detta föranledde rykten om ett eventuellt ”chip” som skulle medfölja i det kommande vaccinet.

Under så kallade TED-talk, föreläsningar på internet från 2015, förutspådde Bill Gates att ett virus skulle spridas över världen, inom snar framtid. Redan då ville han förbereda världen på en pandemi och vikten av att snabbt få fram ett fungerande vaccin.

Även självtester var Bill Gates ute tidigt med. I april förra året hade Gates välgörenhetsstiftelse gjort en studie kring just självtester och han uttalade sig så här i en intervju för PBS:

– Då skulle du snabbt kunna göra ett test, utan att vårdpersonal måste ha på sig skyddsutrustning för att utföra det.

Det blev verklighet lite senare. Gates har också förutspått framtiden när covid-19 är under kontroll:

– Det är några saker, som till exempel affärsresor, som jag tvivlar på kommer att gå tillbaka till hur det var förut. Det kommer att resas i jobbet, men mindre, men utbildningsväsendet däremot, kommer att återgå till hur det var innan eftersom den sociala kontakten är oersättlig.

Under covid-19 epidemin har Microsofts arbetsverktyg – Teams – vuxit snabbt och ökade antalet dagliga användare med nära 12 miljoner till 44 miljoner på bara en vecka.

Bill Gates tror även att det kommer ta tid innan efterfrågan för rese- och turismindustrin och restaurangvärlden kommer tillbaka på samma sätt som förut.

Han tror att det kommer att ta till hösten 2021 innan amerikaner kan känna sig helt säkra igen och han förordar också kontaktspårning.


  • Publicerad:
    2021-05-10 20:00