AVSLÖJANDE. På Twitter har det publicerats en bild som pekar på att Birgitta Ohlsson ljugit grovt om det grekiska nationalistpartiet Gyllene gryning.

Ohlsson ljuger 1

Förra veckan hölls Folkbildningsrådets konferens Folkbildning och mänskliga rättigheter. Under konferensen talade bland andra Birgitta Ohlsson, Sveriges ”demokratiminister”.

Ohlsson talade i sitt anförande om hur massinvandringskritiska rörelser och partier vinner allt mer mark i Europa idag. När hon talade om Gyllene gryning och situationen i Grekland idag använde hon, enligt en person på Twitter, följande citat för att beskriva partiets åsikter:

Vi är redo att öppna ugnarna. Vi ska göra tvål av dem för att tvätta bilarna och trottoarerna. Vi ska göra lampor av deras hud.

Uttalandet som citeras kommer ursprungligen från ett inslag om Gyllene gryning som sändes på brittiska Channel 4. I inslaget ser man en grupp sympatisörer till Gyllene gryning sitta och skämta och driva med utländska journalister som vill intervjua dem. Att personerna skämtar när de säger sakerna borde vara uppenbart för alla. Bland annat skämtar de även om att de vill tillverka pärlhalsband av sina politiska meningsmotståndares tänder.

Se inslaget nedan:

Två minuter in i inslaget förekommer uttalandena som Birgitta Ohlsson verkar ha citerat för att illustrera vad Gyllene gryning står för.

Trots att männen i filmen till och med avslutar sitt skämtande med ett gapskratt verkar alltså Ohlsson ha fräckheten att använda uttalandena för att svartmåla Gyllene gryning. Om detta stämmer kan vi konstatera att en svensk minister inte har några problem med att ljuga om sina politiska motståndare, ifall det nu mot förmodan skulle komma som en chock för någon.

Birgitta Ohlsson är gift med juden Mark Klamberg. Nordfront har tidigare granskat hur judiska grupper hetsat mot Gyllene gryning och bland annat lyft fram att World Jewish Congress uppmanat Grekland att förbjuda Gyllene gryning.

Antonis Roupakiotis, Greklands förre justitieminister, har även uttalat att judiska organisationer och EU ligger bakom tillslaget mot Gyllene gryning. Inom EU pekade Roupakiotis ut EU-kommissionären Cecilia Malmström som särskilt drivande.

På Folkbildningsrådets hemsida står det att Ohlssons anförande på konferensen kommer att sändas på Utbildningsradion (UR) under hösten.

Fakta: Gyllene gryning

Gyllene gryning är ett radikalt nationellt parti i Grekland som grundades 1985 och leds av partiledaren Nikolaos Michaloliakos.

Partiet fick sitt stora genombrott 2012 då de röstades in i parlamentet med 7 procent av rösterna. Detta gav partiet 21 parlamentsplatser i det grekiska parlamentet.

Sedan genombrottet 2012 har partiet gjort sig känt för sin sociala aktivism. Bland annat delar partiet ut mat till fattiga greker och skyddar sina landsmän från kriminella invandrargäng.

Enligt vissa opinionsundersökningar som publicerades sommaren 2013 är partiet nu det tredje största och har ett stöd av uppemot 20 procent av befolkningen i Grekland. Dessutom har partiet förmågan att mobilisera stora delar av folket i massiva demonstrationer.


  • Publicerad:
    2013-10-22 16:11