GRANSKNING Bonnier publicerar falska nyheter å homolobbyns vägnar. Jerry Olsson har ringt upp både polis och Bonnier för att kunna konstatera detta.

I lördags skulle sexaktivister från ”Bland drakar och dragqueens” hålla en ”sagostund” för barn på Österängen i Jönköping. Som protest mot detta satte Nordiska motståndsrörelsens lokala aktivister upp avspärrningsband utanför lokalen. På avspärrningsbandet fästes en lapp med budskapet som går att se här till höger.

Flera tidningar skrev snabbt om att tillställningen hade utsatts för ”hot” och därför behövt polisbeskydd för att kunna genomföras. Jnytt och Jönköpings-Posten, som båda ägs av Bonnierklanen, verkar ha varit först med nyheten som de sampublicerade på sina hemsidor. SVT, DN, bögtidningen QX och NSD är några av de övriga medier som uppmärksammat nyheten.

Jerry Olsson, aktivist i Motståndsrörelsens sjunde näste och programledare i Mer än ord, bestämde sig för att granska på vilka grunder media påstår att sexaktivisternas möte har blivit ”hotat”. Steg ett blev att ringa polisens presstjänst och kolla om polisen har några uppgifter om hot, vilket de inte hade.

— Vi var på plats. Det verkar som att vi var där av rent trygghetsskapande anledningar. Inget inträffade såvitt jag känner till. Och då kan man ju undra varför vi var där på en barnföreställning? Men om jag förstår det rätt så hade den här gruppen på något sätt mottagit en del hat på nätet vad jag kan förstå. Så vi var där i rent trygghetsskapande anledningar, säger mannen på presstjänsten lite svamligt.

När polismannen pressades på frågan om hot svarade han:

— Jag kan inte säga att vi har något särskilt uttalade hot som jag känner till i alla fall.

Polisen känner alltså inte till något hot och utreder inget brott. Eventuellt hade arrangörerna utsatts för ”hat” på nätet, men det verkar mest ha varit en gissning från polisens sida – inget de visste något mer om och inget som hade med Motståndsrörelsens aktion att göra.

Nästa steg för Olsson blev att kontakta Bonniers lokalredaktion i Jönköping.

— Jag tror att vi fick ett pressmeddelande faktiskt, säger en ung man som precis kommit tillbaka från semestern.

Bonnier-medarbetaren ber Olsson att återkomma på eftermiddagen då han lovar att kolla upp det hela. På eftermiddagen är det istället en kvinnlig kollega som svarar och hon vet lika lite om ”hotet” mot transtillställningen som den första personen.

Precis som Bonnier påstår stämmer det att arrangörerna har skrivit ett pressmeddelande där de kallar händelsen för ett ”nazistattentat” och försöker göra reklam för sina kommande event. ”Bland drakar och dragqueens” använder också orden ”hot” och ”hotfulla budskap” upprepade gånger i sitt pressmeddelande. Det är alltså från arrangörerna dessa felaktiga uppgifter kommer.

Pressbilden från "Bland drakar och dragqueens" visar högupplösta transor och en lågupplöst bild av avspärrningen.

I pressmeddelandet ligger också en bild där man ser avspärrningsbandet och lappen med det enda budskapet som lämnades på platsen. Bilden är dock blurrig så att det ej går att läsa vad som står på den. Med tanke på att ”Bland drakar och dragqueens” i sitt pressmeddelande sedan ljuger om att det är flera ”hotfulla budskap” som lämnats kan vi utgå ifrån att de medvetet blurrat bilden, förmodligen både för att kunna ljuga om att de blivit hotade och för att de är rädda för att allmänheten ska få ta del av det tankeväckande budskapet.

Journalister från Bonnier och andra medier har därefter valt att svälja den här lögnen och högljutt upprepa den, då det inte ligger i deras intresse att faktagranska en nyhet som gynnar deras politiska agenda. Den agendasättande journalistiken får helt enkelt inte stoppas av trivialiteter som sanning och fakta.


Research och samtal: Jerry Olsson
Text: Martin Saxlind