STORBRITANNIEN. Paul Golding, som leder den invandringskritiska rörelsen Britain First, åtalas nu för terroristbrott. Detta efter att ha vägrat uppge PIN-koden till sin mobiltelefon åt brittisk polis efter ett besök i Ryssland.

Paul Golding. Foto: Elizabeth Ellis (CC BY-SA 2.0).

Det var i oktober som Paul Golding, ledare för den invandringskritiska organisationen Briatin First, besökte Moskva. När Golding kom hem igen efter resan greps han av brittisk antiterrorpolis, som väntade på honom på London-Heathrowflygplatsen.

Polisen beslagtog Goldings telefon och annan elektronisk utrustning och krävde att han skulle uppge PIN-koder och lösenord så att man skulle kunna ta sig in i enheterna, något som Golding dock vägrade att göra.

Därför åtalas nu Golding för terrorbrott, närmare bestämt för att ha vägrat att underkasta sig tabell 7 i Storbritanniens terroriststadga, som medger att brittisk polis förhör, ”undersöker” och frihetsberövar personer som reser in i landet i upp till sex timmar.

I ett uttalande förnekar Golding att han är terrorist och kallar åtalet för ett ”missbruk av lagen”.

Britain First är en invandringskritisk organisation som bildades 2011 av tidigare medlemmar av det nationella partiet British National Party (BNP). Organisationen har tagit en stark kontrajihadistisk position, där man bland annat har förespråkat att omvända muslimska rasfrämlingar till kristendom. Som brukligt är inom kontrajihadismen har organisationen även en starkt pro-sionistisk hållning och man har bland annat uttryckt oro över att judar inte är säkra i Storbritannien.

Man har trots detta haft svårt att vinna etablissemangets och judenhetens gillande. Förra året bötfälldes organisationen på 44 000 pund, bland annat för att inte ha bokfört donationer korrekt. Man har också drabbats av censur på sociala medier och driver just nu en rättslig process mot Facebook.

Källor:
Britain First leader Paul Golding charged by anti-terror police
British Jews say ‘no thanks’ to nationalist group’s support


  • Publicerad:
    2020-02-21 17:45