STORBRITANNIEN. Storbritannien utreder en ny lagstiftning mot ”beteende som anstiftar till hat”. Brittiska kommissionen för terroristbekämpning anser att lagstiftningen mot ”hatbrott” inte är tillräcklig. 

Brittiska parlamentet. Foto: CC public domain

Brittiska kommissionen för ”extremistbekämpning” utreder en ny lagstiftning mot ”beteende som anstiftar till hat”. Kommissionen menar att många britter faller offer för ”hat” som ännu inte är straffbart i Storbritannien, och att lagen därför är bristfällig, skriver BBC.

”Hatfull extremism hotar vår förmåga att leva väl tillsammans. Trots detta, är våran förmåga att bekämpa återkommande förövare, inkonsekvent och ofta ineffektiv”, säger Sara Khan, chef över kommissionen för ”extremistbekämpning”.

Khan beklagar sig över att de hon kallar ”hatfulla extremister” inte straffas om de inte begår regelrätta terroristbrott. Det hon ser som problematiskt är exempelvis när ”högerextremister” håller demonstrationer eller ”kränker” folk via internet.

Sir Mark Rowley, före detta chef över polisens anti-terrorismenhet, ska utreda vilka möjligheter det finns att döma ”extremister” med nuvarande lagstiftning och hur man i framtiden kan ”fylla luckorna” i lagstiftningen. Flertalet brittiska regeringar har redan försökt att definiera vad som ska anses som extremism, men har sedermera misslyckats.

Med andra ord vill man definiera vilka åsikter som man inte får ha om man vill hålla demonstrationer, diskutera politik på internet eller på annat vis uttrycka sina åsikter. I praktiken är lagförslaget ett försök till att förbjuda oliktänkande från att uttrycka sina åsikter.


  • Publicerad:
    2020-06-10 21:40