SVERIGE. När bussen ”svajade till” på motorvägen uppmärksammade kvinnan att föraren knappade på sin telefon under körningen. Efter att vid upprepade tillfällen bett mannen lägga undan telefonen blev hon utskälld och uppmanades att stiga av bussen mitt på motorvägen. 

Det var i januari i år som kvinnan åkte buss mellan Höllviken och Malmö som incidenten inträffade. Kvinnan reagerade på att bussen ”svajade till” på motorvägen och uppmärksammade då att föraren knappade på sin telefon. Hon bad då denne lägga undan telefonen. Chauffören blev då arg, stannade bussen på motorvägen och fortsatte knappa på telefonen.

Efter att incidenten upprepat sig tre gånger gick kvinnan fram för att filma chauffören som då försökte få kvinnan att ramla genom att gasa och bromsa häftigt. Han försökte även ta kvinnans telefon och när bussen sedan stod stilla skällde han ut henne genom att använda sig utav diverse könsord.

Kvinnan anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som i torsdags släppte ett pressmeddelande om det inträffade. Trots att Skånetrafiken mottagit sex anmälningar om händelsen vill de inte medge att det skett någon diskriminering. Detta då det enligt dem inte finns några bevis på att mannen ska ha använt sig av könsord mot kvinnan. De medger dock att det förekommit bråk på bussen och att föraren då uppträtt olämpligt.

Först efter att DO lämnat in en stämning till Kristianstads tingsrätt så tänkte företaget om. För att slippa rättegång gick de med på att ge kvinnan 30 000 kronor i skadestånd.

— Han kallade henne för hora och fitta, och ville att hon skulle stiga av bussen på motorvägen. Vi hade ju vittnen, säger Laine Nou Englesson, jurist hos Diskrimineringsombudsmannen.

Källa:
Resenär får 30 000 för utskällning av busschaufför


  • Publicerad:
    2015-07-04 15:00