POLITIK Centerpartiet har under flera års tid gjort stora uttag från partiets bolag Randello Invest. Nu väntar tuffare tider och partiet har på grund av dalande ekonomi infört ett sparpaket som bland annat innehåller uppsägning av tjänstemän.

Centerpartiets ekonomi är ansträngd och partiet tvingas nu säga upp personal. Den tidigare partiledningen har under flera år gjort stora uttag från partiets bolag Randello Invest. De tidigare uttagen anses vara en stor bidragande faktor till att partiet nu inför detta sparpaket. Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok säger att det nu är tuffare tider som väntar.

— Det är alltid tufft att behöva dra ner på verksamheten som vi nu gör och jag känner med alla de som just nu behöver gå från jobbet. Det är en tuff situation, säger han.

Han säger att det inte alls är de tidigare uttagen som är anledningen till sparandet. Ungefär 1,1 miljarder kronor har tagits ut under de senaste tio åren. Han menar att det istället är partiets förlust av mandat i riksdagen samt börsnedgångar som är anledningen till att de nu tvingas säga upp tjänstemän.

— Vi kommer inte att kunna göra lika stora uttag framöver. Förändringarna på börsen påverkar även vårt kapital, precis som den påverkar den enskilde människans börssparande eller de stora finansinstituten, säger Muharrem Demirok.

Sparpaketet har orsakat stort intern missnöje och flera medlemmar anser att det även är sparpaketet som är anledningen till att partiets oppositionspolitik blivit sämre.

Flera källor inom partiet uppger för Aftonbladet att Randello Invest har misskötts av den tidigare partiledningen. Detta håller inte Demirok med om.

— Jag kan inte säga att Randello Invest har misskötts. Det går att följa alla besluten tillbaka såsom de är tagna. Jag kan bara säga att förutsättningarna vi har i dag är annorlunda i dag jämfört med ett år sedan, säger Muharrem Demirok.