Dagens datum 11 september: Denna dag 1941 håller den svenskättade flyghjälten Charles Lindbergh sitt berömda freds-tal i Des Moines. I talet anklagar han judarna som ansvariga för Amerikas intervention i andra världskriget.

charles-lindbergh-des-moines

 

1902 föddes den svenskättade och berömde flygaren Charles Lindbergh. Han skulle bli känd som den förste att korsa Atlanten med flygplan utan stopp och för ett tal där han pekade ut de verkliga regissörerna av andra världskriget. Massmedias dom var hård: Lindbergh förvandlades från hjälte till paria över en natt.

charleslindbergh4Den officiella bilden av Lindbergh (1902-1974) är minst sagt kluven. Å ena sidan har han gått till historien som den banbrytande flygaren, som på dryga trettio timmar ensam och non-stop korsade Atlanten i ett flygplan han själv hade byggt. Å den andra stämplades han redan under sin levnad som ”antisemit” av inflytelserika judar.

President Roosevelt närde ett personligt hat mot både Lindbergh som person som för hans krigsmotstånd. När Roosevelt på grund av sin klena hälsa misstänkte att han inom kort skulle avlida yttrade han 1940: ”Om jag skulle dö imorgon, så vill jag att ni skall veta detta: Jag är absolut övertygad om att Lindbergh är nazist.”

Av Hermann Göring mottog Charles Lindbergh på Adolf Hitlers vägnar den tyska Hedersmedaljen och när han sedan vägrade lämna tillbaka medaljen, eller fördöma nationalsocialisterna, blev det ramaskri i USA.

Av Hermann Göring mottog Charles Lindbergh på Adolf Hitlers vägnar den tyska Hedersmedaljen och när han sedan vägrade lämna tillbaka medaljen, eller fördöma nationalsocialisterna, blev det ramaskri i USA.

Charles Lindbergh ville hålla Amerika utanför ett krig vilket han fruktade skulle leda till den vita rasens självmord och Europas slutgiltiga sammanbrott inför Sovjetunionen. Under några hektiska år talade Lindbergh vid otaliga massmöten arrangerade av antikrigsorganisationen America First Committee. Han var organisationens främste frontfigur och omåttligt populär bland gemene man.

Den 11 september 1941 i Des Moines, inför åtta tusen jublande åhörare, höll Lindbergh det tal som slutligen fick honom totalt bannlyst av den judiska makten såväl som av etablissemanget med Roosevelt i spetsen.

Lindbergh pekade ut tre huvudgrupper som krigshetsare; britterna, Roosevelt-administrationen samt de amerikanska judarna.

Dessa krigshetsare utgör bara en liten minoritet av vårt folk, men de utövar ett oerhört stort inflytande… Mot det amerikanska folkets beslutsamhet att hålla sig utanför kriget har de mobiliserat hela sitt propagandamaskineri, sina pengar och sitt politiska inflytande.

Den judiska faran beskrevs av Lindbergh på följande vis:

Den stora fara de utgör för detta land ligger i deras stora ägarskap och inflytande i vår film, press, radio och regering.

Lindbergh menade i sitt tal att de hade utnyttjat detta inflytande till att brännmärka allt motstånd mot kriget:

Begreppen ’femtekolonnare’, ’förrädare’, ’nazi’, ’antisemit’ kastades oavbrutet mot någon som vågade antyda att det inte låg i Amerikas intressen att gå in i kriget”.

Lindbergh höll en måttlig ton genom hela talet där han bland annat framförde att han förstod judarnas och britternas intresse av amerikansk inblandning och att han hyser respekt för de båda folken.

Hans fru, Anne Lindbergh, skrev i sin dagbok om talet och om sina farhågorna inför de reaktioner som skulle komma:

Han gör det sanningsenligt, moderat och med ingen bitterhet eller agg, men jag hatar att han berör judarna överhuvudtaget. För jag fruktar reaktionen mot honom. Ingen annan nämner detta högt […] Charles måste, som vanligt, bära bördan av att vara ärlig och öppen. Vad han säger offentligt är inte intolerant eller anstiftan eller bittert och det är bara vad han säger privat, medan andra mer lågmälda och försiktiga personer som säger hemska saker privat aldrig skulle vara så ärlig i offentligheten. De vill inte betala priset.

Den 15 september skrev Anne Lindbergh:

Stormen börjar blåsa hårt. America First befinner sig i uppror… Han [Lindbergh] fördöms överallt… Judarna kräver avbön… Jag anar att detta är början av en kamp och en följande ensamhet och isolering, som vi aldrig har fått känna på förut.

Bara en vecka efter talet i Des Moines beskrev Anne, som tidigare varit idoliserad som Charles Lindberghs fru, hur denna media lyckats svartmåla paret Lindbergh till den grad att människor på gatan behandlade dem som pestsmittade parior:

Kommer jag att kunna handla i New York överhuvudtaget nu? Jag är alltid uttittad, men nu med ögon av hat.

Trots den systematiska smutskastningen, kraven på avbön, att man fråntog hans befattningar inom flygvapnet och såg till att han inte fick någon anställning inom flygindustrin, tog Charles Lindbergh aldrig tillbaka sitt ställningstagande. Efter Pearl Harbor ställde sig tyvärr Lindbergh, som ansåg sig vara en amerikansk patriot, bakom USA:s deltagande i kriget när detta väl hade beslutats.

Lyssna på talet nedan:

Läs talet i sin helhet (engelsk text) HÄR.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-09-11.


  • Publicerad:
    2018-09-11 00:00