Dagens datum 4 februari: Denna dag, 1902, föddes den svenskättade piloten Charles Lindbergh i Detroit. Uppvuxen på en gård i Little Falls, Minnesota, hade Lindbergh-släkten sina rötter i Smedstorp på Österlen i Skåne. Hans far, född Carl Månsson, var stockholmare.

Lindbergh3

I barndomen visade Lindbergh exceptionell mekanisk förmåga. Vid 18 års ålder började han vid University of Wisconsin för att studera teknik, men efter två år lämnade han skolan för att utbilda sig till pilot och flygmekaniker. Han köpte sitt eget flygplan och inledde en karriär som stuntpilot som utförde våghalsig luftakrobatik vid olika mässor.

1924 utbildade Lindbergh sig vid föregångaren till det amerikanska flygvapnet där han blev bäste pilot i sin klass. Han fick därefter anställning som postflygare vid det amerikanska postverket och flög mellan St:Louis och Chicago. Lindbergh fick här ett rykte om sig att vara en noggrann och kapabel pilot.

charleslindbergh4 Men Lindbergh gjorde också skäl för namnet ”Den flygande dåren”, som brittisk press kallade honom för. 1919 hade en amerikansk miljonär utfäst en belöning för den som skulle lyckas korsa Atlanten i en soloflygning utan stopp. Flera piloter dog eller skadades vid försöken och 1927 hade ännu ingen lyckats. Lindbergh antog då utmaningen med vissa speciella förberedelser; i sitt flygplan hade han slängt ut all ”onödig” barlast vilket innefattade radio, frontruta och fallskärm (!). Innan han skulle påbörja sitt självmordsuppdrag sade han: ”När jag nu går upp i min maskin känner jag det som om jag gick upp i elektriska stolen. Men när jag stiger ur i Paris kommer jag att känna det som om jag benådats av guvernören.”

Starten ägde rum den 20 maj år 1927 på Long Island strax utanför New York i närvaro av tusentals åskådare. Han landade 33,5 timmar senare i Paris och möttes av entusiastiska folkmassor som hyllade honom. Överallt blev han hjälteförklarad och hedrad med utmärkelser och parader. Det amerikanska intresset för flygvapnet växte tack vare Charles Lindbergh.

fp

1932 kidnappades Charles Lindberghs son, tvårige Charles Augustus Lindbergh Jr, vilket ledde till den största människojakten i brottsbekämpningens historia. Bruno Richard Hauptmann dömdes för mordet på Charles Lindberghs son och avrättades i elektriska stolen. Uppgifter finns dock som tyder på att Hauptmann kan ha varit oskyldig. Efter mordet fick paret Lindbergh ytterligare fem barn.

I slutet av 1930-talet fick Lindbergh i uppgift att resa till Tyskland för att undersöka det tyska flygvapnet. Där mötte han bland annat flygplanskonstruktören Willy Messerschmitt och Luftwaffes chef Hermann Göring. Av Hermann Göring mottog Charles Lindbergh på Adolf Hitlers vägnar den tyska Hedersmedaljen och när han sedan vägrade lämna tillbaka medaljen, eller fördöma nationalsocialisterna, blev det ramaskri i USA.

Lindbergh-goering

Lindbergh skulle vara omåttligt populär i USA ett tag till, trots hans beundran för tyskarna och hans raspolitiska ställningstaganden, men allt detta tog slut en dag 1941. När krigsmotståndaren Charles Lindbergh höll ett berömt tal i Des moines i september detta år, där han förklarade att de amerikanska judarna inom massmedia var de som hetsade USA att gå in i andra världskriget, blev han smädad och brännmärkt för livet. Av alla våghalsiga saker som Charles Lindbergh gjorde fanns det inget mer vågat än att gå ut öppet med insikten om det judiska inflytandet.

Efter ett händelserikt liv avled Lindbergh på Hawaii 1974. Han blev 72 år gammal.


  • Publicerad:
    2019-02-04 00:00